Linkovi

Veliki požar u ruskom skladištu nafte posle ukrajinskog napada


Rezervoari nafte u plamenu posle ukrajinskog napada dronom u ruskom regionu Brijansk (Foto: Governor of Bryansk Region Alexander Bogomaz telegram channel AV BogomaZ via AP)
Rezervoari nafte u plamenu posle ukrajinskog napada dronom u ruskom regionu Brijansk (Foto: Governor of Bryansk Region Alexander Bogomaz telegram channel AV BogomaZ via AP)

U velikom skladištu nafte u ruskom regionu Brjansk u petak je izbio požar nakon što je vojska u tom području oborila ukrajinski dron, saopštio je regionalni guverner Aleksander Bogomaz.

Bogomaz je rekao da vatrogasci pokušavaju da ugase požar u objektu ruske naftne kompanije Rosnjeft, i da niko nije povrijeđen.

"Ministarstvo odbrane oborilo je dron koristeći radio-elektronska sredstva. Kada je meta uništena, njena municija pala je na teritoriju skladišta nafte u gradu Klinci", napisao je Bogomaz na Telegramu.

Dodao je da je protivvazdušna odbrana u petak oborila još dva ukrajinska drona iznad drugih djelova Brjanska, regiona na granici sa Ukrajinom.

I ruske i ukrajinske snage napadaju energetsku infrastrukturu da bi poremetile lance nabavke i logistiku i demoralisale jedna drugu, dok pokušavaju da steknu prednost u gotovo dvogodišnjem ratu kojem se ne nazire kraj.

Bogomaz je objavio snimke vatrogasaca koji gase veliki plamen oko rezerovara sa naftom, od kojih je najmanje jedan teško oštećen.

Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojne obavještajne službe GUR, nije potvrdio niti demantovao da je Ukrajina odgovorna za napad, ali je dodao da su "takvi događaji česti u vojnim objektima agresorske države".

Jusov je nacionalnoj televiziji rekao da očekuje da će incident otežati logistiku za ruske trupe, i time povećati "prostor za manevar" ukrajinskih snaga.

Nekoliko ukrajinskih medija prenijelo je, pozivajući se na izvore u bezbjednosnim službama, da je GUR izveo napad. Obavještajna služba nije odgovorila na zahtjev agencije Rojters za komentar.

Ukrajinska pravda je prenijela da je takođe napadnuta fabrika municije u regionu Tambov, ali da još nisu poznati rezultati tog napada.

Ruska novinska agencija TASS prenijela je da se požar u skladištu nafte zahvatio površinu od oko hiljadu metara, i da se širi.

Rusko ministarstvo odbrane je prethodno saopštilo da je uništilo ukrajinski dron iznad regiona Brjansk, gde vlasti redovno prijavljuju napade bespilotnim letjelicama iz Ukrajine.

Jedan ruski zvaničnik rekao je u četvrtak da je Ukrajina neuspješno pokušala da dronom napadne naftnu rafineriju u Baltičkom moru, što je bio rijetki pokušaj da se pogodi objekat u Sankt Peterburgu.

Ukrajinski Interfaks prenio je u četvrtak izjavu ukrajinskog ministra koji je naveo da je Ukrajina pogodila mete u Sankt Peterburgu, koristeći dron domaće proizvodnje koji je letio 1.250 kilometara. Rojters nije mogao da potvrdi te tvrdnje iz nezavisnih izvora.

XS
SM
MD
LG