Linkovi

Rusija: Ukrajina pogodila most koji Krim spaja sa kopnom


Oštećenja na mostu Čonhar, koji spaja delove Ukrajine pod kontrolom Rusije i poluostrvo Krim, nakon onoga što su proruski zvaničnici nazvali raketnim napadom Ukrajine, 22. juna 2023.
Oštećenja na mostu Čonhar, koji spaja delove Ukrajine pod kontrolom Rusije i poluostrvo Krim, nakon onoga što su proruski zvaničnici nazvali raketnim napadom Ukrajine, 22. juna 2023.

Ruski zvaničnici saopštili su u četvrtak da je u napadima ukrajinskih snaga tokom noći oštećen most koji povezuje poluostrvo Krim sa regionom Herson na jugu Ukrajine.

Rusija je okupirala i anektirala Krim 2014. godine, što je potez koji je odbacio veći deo međunarodne zajednice.

Most se nalazi na ruti koju ruske snage koriste za kretanje između Krima i drugih delova Ukrajine pod ruskom kontrolom.

Sankcije EU

Evropska unija je u sredu uvela nove sankcije Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine, ciljajući na zemlje u kojima preduzeća koriste rupe u prethodnim sankcijama za nastavak trgovine sa sa Rusijom, efektivno podržavajući 16-mesečnu invaziju predsednika Vladimira Putina.

EU je ranije uvela 10 rundi sankcija ruskim kompanijama, dok je zamrzla imovinu i zabranila putovanja za više od 1.000 zvaničnika.

Nove sankcije imaju za cilj da spreče da ključni materijali i roba u vezi sa ratom stignu u Rusiju preko zemalja koje trguju sa EU, ali takođe i održavaju uobičajene odnose sa Moskvom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, šefica izvršnog ogranka EU, rekla je da će nove sankcije "zadati dalji udarac Putinovoj ratnoj mašini pooštrenim izvoznim ograničenjima, ciljajući na subjekte koji podržavaju Kremlj".

"Naše sredstvo protiv zaobilaženja će sprečiti Rusiju da se dočepa sankcionisane robe", rekla je ona.

Osim sankcija Irancima za koje se tvrdi da isporučuju dronove Rusiji, to je prvi put da je EU ciljala trgovinu preko drugih zemalja.

Nove sankcije se odnose i na 71 pojedinca i 33 pravna lica u vezi sa ilegalnom deportacijom ukrajinske dece u Rusiju.

Uključena je i zabrana pristupa lukama u EU za plovila koja obavljaju transfere sa broda na brod kada postoji sumnja da plovila ne poštuju zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata u blok. Pored toga, paket produžava suspenziju dozvola za emitovanje u EU za pet ruskih medija pod državnom kontrolom.

Proširenje NATO

Američki državni sekretar Entoni Blinken ohrabrio je u sredu Tursku da podrži ratifikaciju pristupanja Švedske NATO-u.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je Blinken izrazio podršku da Švedska bude primljena tokom razgovora sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom, na marginama konferencije o oporavku Ukrajine u Londonu.

Švedska i Finska podnele su zahtev za članstvo kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Finska se zvanično pridružila u aprilu, ali je pristupanje Švedske odloženo zbog prigovora Turske na, kako navode, nedostatak akcije Švedske protiv grupa koje Turska smatra teroristima.

Švedska je izrazila nadu da će moći da se pridruži alijansi u naredne tri nedelje, do okupljanja lidera NATO na samitu u Viljnusu u Litvaniji.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je Rojtersu da bi turski parlament trebalo da započne proces ratifikacije kandidature Švedske za NATO.

Švedska je sprovela niz reformi, uključujući novi zakon protiv terorizma, kao deo sporazuma koji je s Turskom postignut prošle godine u cilju rešavanja bezbednosnih problema.

"Naš sud je da smo uradili ono što se od nas očekivalo. Sada je vreme da turski parlament počne proces ratifikacije", rekao je Bilstrom Rojtersu na marginama sastanka u parlamentu.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG