Linkovi

Ko je Ruslan Rjabošapka - novi ukrajinski državni tužilac?


Ruslan Rjabošapka je na funkciji je tek nekoliko nedelja, ali je već u centru diplomatske oluje. Rjabošapka je u oktobru poručio da će revidirati sve glavne slučajeve svog prethodnika, uključujući i onaj o Hanteru Bajdenu.
Ruslan Rjabošapka je na funkciji je tek nekoliko nedelja, ali je već u centru diplomatske oluje. Rjabošapka je u oktobru poručio da će revidirati sve glavne slučajeve svog prethodnika, uključujući i onaj o Hanteru Bajdenu.

Ukrajina se našla u sred procesa opoziva američkog predsednika, koji je optužen da pokušava da uključi Kijev u kampanju za predsedničke izbore sledeće godine. Demokrate tvrde da je Donald Tramp pokušao da uceni Ukrajinu da ispita poslovanje Hantera Bajdena, sina njegovog političkog protivnika Džoa Bajdena. Republikanci kažu da su to legitmna pitanja na koja treba da se odgovori. Ruslan Rjabošapka, ukrajinski novi državni tužilac, mogao bi biti ključna osoba za tok istrage.

Na funkciji je tek nekoliko nedelja, ali je već u centru diplomatske oluje. Rjabošapka je u oktobru poručio da će revidirati sve glavne slučajeve svog prethodnika, uključujući i onaj o Hanteru Bajdenu.

“Nakon revizije tih sučajeva, biće jasno koji postupci mogu da se pokrenu i kakve odluke treba da donesemo. Ne mogu da prejudiciram", poručio je novi državni tužilac.

Ruslan Rjabošapka - novi ukrajinski državni tužilac
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Rjabošapka kaže da petnaest slučajeva koje proverava uključuju Burizmu – energetsku kompaniju u čijem upravnom odboru je bio Hanter Bajden. Burizmino poslovanje nije lako pratiti. Firma je registrovana na Kipru, a jedna od njenih filijala je u Kijevu. Vlasnik Mikola Zločevski navodno živi u Monaku, a jedini trag do njega u Kijevu je luksuzna radnja “Zloći”, koja je registrovana na Burizma Holding. Zločevski se već suočavao sa optužbama, ali istražitelji nisu našli ništa nelegalno kod Bajdena.

Koliko daleko će ići provera istrage o Burizmi? Bivši opozicioni poslanik Serhij Lešenko, koji je bio u skupštinskom odboru za borbu protiv korupcije u prethodnom sazivu, smatra da novi tužilac samo pokušava da se postavi diplomatski pred zahtevima predsednika Amerike.

“Pregledaćemo sve slučajeve, u suštini ne znači ništa, jer pogledati ne znači i istražiti i to je pokušaj da se Ukrajina drži podalje od borbe dve velike političke snage u Americi. A da bi u tome uspela, Ukrajina mora da bude što dalje od tog haosa", kaže Lešenko.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski (L) i američki predsednik Donald Tramp (D)
Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski (L) i američki predsednik Donald Tramp (D)

Glavni tužilac Rjabošapka ključni je član tima predsednika Volodimira Zelenskog koji je u aprilu došao na vlast.

“Istovremeno, on ima ugled vrlo nezavisne i nepristrasne osobe i podneo je ostavku pod pritiskom prethodnog predsednika i državnog tužioca", podvlači Serhij Lešenko.

Brajan Boner, urednik lista Kijev post, kaže da je pred Rjabošapkom zadatak da promeni sistem koji ne funkcioniše.

“Jednu stvar morate da znate: Za 28 godina nezavisnosti Ukrajine, još od raspada Sovjetskog Saveza, niko na najvišem nivou nije osuđen za korupciju", ističe Boner.

To mora da se promeni, ukazuje kaže bivši zamenik tužioca David Sakvarelidze, koji je otpušten nakon protivljenja prethodnoj administraciji.

“U suprotnom, zemlja će se udaviti u korupiciji. Ukrajina mora da ima podsticaj i priliku da zaista započne borbu protiv korupcije. Tim Zelenskog ima sva sredstva da u tome uspe, imaju većinu u parlamentu, celu vladu", kaže bivši državni tužilac.

Ruslan Rjabošapka i novi sud za borbu protiv korupcije biće ključni u toj borbi.

XS
SM
MD
LG