Linkovi

Milivojević: Bez epohalnih vesti iz Njujorka, Vučić pokušava da reafirmiše stavove Srbije u vezi sa Kosovom


Delegacija Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku (Foto: Instagram/ @budućnostsrbijeav)
Delegacija Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku (Foto: Instagram/ @budućnostsrbijeav)

Redovno godišnje zasedanje Generalne skupštine UN, na kojem srpsku delegaciju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobra je prilika da se reafirmišu stavovi Srbije u vezi sa Kosovom, izjavio je u razgovoru za Glas Amerike bivši diplomata Zoran Milivojević, govoreći o tekućem zasedanju u Njujorku.

Ovo zasedanje ide Srbiji na ruku upravo zato što je princip međunarodnog prava u prvom planu, što je, kako kaže Milivojević, potvrdio i američki predsednik Džo Bajden u svom izlaganju:

Druga stvar – Srbija odlazi u ovom trenutku kada je reč o Kosovu i o dijalogu o normalizaciji kao subjekt koji je deo rešenja, a ne deo problema. I mislim i da je to povoljna pozicija Srbije u ovom trenutku. Tako da u Njujorku ne treba da očekujemo ništa epohalno, ali verifikaciju, ja bih rekao onoga što je u srpskom interesu u ovom trenutku. I principa na kojima zasniva i svoj stav vezano za KiM”, kaže Milivojević i dodaje da je rat u Ukrajini upravo reafirmisao povelju UN i princip međunarodnog prava o suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Sa druge strane, sama činjenica da kosovski premijer Aljbin Kurti nije otputovao u Njujork, već da Kosovo predstavlja predsednica Vjosa Osmani govori u prilog tezi da i te lagane sankcije koje su uvedene Prištini ipak deluju.

Kako smatra Milivojević, Kosovo ima dva osnovna cilja na zasedanju Generalne skupštine UN, a prvi je pokušaj da na neki način amortizuju kritike i sve ove napade na politiku i na ponašanje prištinske strane koje dolaze iz sveta.

Drugi cilj im je da pokažu da postoje i dalje. I da pokušaju da proces degradacije kosovske državnosti i neke promene stanja na globalnom planu, reafirmaciju međunarodnog prava i ovih principa koji njima ne idu u prilog, da svojim prisustvom nekako ipak dokazuju da su tu. Koliko će u tome uspeti ne znam, ali mislim da nema drugih ciljeva”, kaže sagovornik Glasa Amerike i ističe:

Ipak, ova sednica je došla u trenutku kad su oni problem, ja bih rekao i za svoje partnere, da ih tako nazovem, ali i za političke interese koji ti partneri imaju na ovim prostorima na čelu sa Vašingtonom i Briselom”.

S obzirom da su sve glasniji zahtevi dela međunarodne zajednice da Srbija, sledeći zapadne partnere uvede sankcije Rusiji, Milivojević smatra da se to pitanje neće potezati na sednici GS UN i da je blizak mišljenju samog Aleksandra Vučića da se nisu stekli uslovi za taj potez i da ne postoji opasnost da Srbija trpi ozbiljniju štetu u ovom trenutku zbog sankcija Rusiji:

Mislim upravo da je sad interes, ako hoćete i Vašingtona i Brisela da im je ipak u prvom planu dijalog. I normalizacija vezana za KiM i pokušaj da ako je moguće do kraja mandata – i garniture u EU, ali i u Vašingtonu, da dođu na teren Ohridskog sporazuma i da se ide u pravcu normalizacije na bazi evropskog plana. Mislim da im je to sada važniji interes od ove stvari vezano za sankcije. Jer sankcije Rusiji u ovom trenutku nemaju takvog efekta kakvog je ovaj zastoj u dijalogu i problemi na relaciji Vašington-Brisel-Priština”, kaže Milivojević.

Konačno, na pitanje da li Vučić u Njujorku radi pre svega u korist Srbije ili pokušava da u očima zapadnih igrača promoviše sebe i učvrsti svoju poziciju ključnog srpskog igrača bez koga se ne može rešiti problem Kosova, Milivojević ističe da mu se čini da Vučić radi na oba plana:

Radi u korist Srbije zato što poziciju Srbije tamo predstavlja na način koji Srbiji u ovom trenutku odgovara i gde ima argumenata koji idu u prilog. A drugo, verifikuje i sopstvenu politiku koju vodi vezano za to. I reafirmiše, ako hoćete, i sopstvenu politiku vezanu i za položaj Srbije, ali vezano i za ovo najvažnija pitanja koja se tiču Srbije. Kosovo i Metohiju, na primer”.

XS
SM
MD
LG