Linkovi

UNDP objavio novi "Puls javnosti": Građani Kosova pod stresom zbog inflacije


Predstavljanje analize Pulsa javnosti Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Prištini, 2. novembra 2023. (Foto: VoA)
Predstavljanje analize Pulsa javnosti Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Prištini, 2. novembra 2023. (Foto: VoA)

Više od 90 odsto građana zabrinuto je zbog poskupljenja cena u poslednje tri godine, a 44 odsto manje kupuje prehrambene proizvode, a troši više novca navodi se u istraživanju UNDP-a „Puls javnosti“, koje je predstavljeno u Prištini.

Istaknuto je i da je stopa inflacije na Kosovu dostigla 19,4 odsto.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavio je analizu pulsa javnosti „Istraživanje dinamike siromaštva u domaćinstvima u uslovima inflacije” sa ciljem da proceni stepen do kojeg je inflacija uticala na ekonomsko blagostanje gađana na Kosovu.

Rezulatati istraživanja pokazuju da su rashodi za osnovne potrebe, uključujući namirnice, prevoz, račune za komunalije, zdravstvo, stanarinu i obrazovanje, porasli u poslednje tri godine. Većina ispitanika zabrinuta zbog promena cena, posebno pripadnici zajednica Roma, Aškalija i Egipćana.

Nalazi pokazuju da je 2021. godine 38,8% domaćinstava trošilo 200 evra ili više na namirnice, to je poraslo na 47,8% u 2022. godini, a na 59,5% u 2023. godini. U 2023. i u odnosu na 2021. dodatnih 10% anketiranih porodica živelo je ispod praga siromaštva od 1,85 evra po danu kada se koriguje za povećanje cena” rekla je menadžerka projekta UNDP-a Alisa Hasani predstavljajući nalaze istraživanje.

Privredne komore Srbije i Kosova: Dijalogom do rešenja
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Inflacija je prema njenim rečima uticala i na mentalno i socijalno stanje građana, “uzrokujući poremećaje u rutinskim aktivnostima i povećan stres, što dovodi do nižeg kvaliteta života”.

46% ispitanika je izjavilo da im se stres i anksioznost povećavaju zbog povećanja cena. 69,2% ispitanika je izjavilo da su morali da prilagode svoje potrošačke navike ili budžet kao odgovor na veće cene u prošloj godini”, navela je Hasani.

Stalni predstavnik UNDP-a na Kosovu Nuno Kueireš rekao je da je porast inflacije u poslednje dve godine produbio siromaštvo na Kosovu i da su inflacijom najpogođenije ugrožene grupe stanovništva.

Sve je ovo rezultat višestrukih kriza u svetu, što je i vidljivo kroz skupoću ne samo na Kosovu već svuda. Životne namirnice su skuplje, stopa inflacije je u porastu, cene svakoga dana rastu , nabavna cena je u porastu, a naviše utiče na osetljive potrošače. Ova erozija prihoda je rezultat inflacije i stoga utiče na kupovnu moć građana odnosno potrošača. Stopa inflacije na Kosovu dostigla 19,4 i najviše pogađa građane koji žive u siromaštvu ili imaju niske prihode”, rekao je Nuno Kueireš.

Ana Tones iz USAD-a istakla je važnost rezultata ovog istraživanja posebno za kosovske institucije, ali i kako je navela partnere na Kosovu u izradi politika po ovom pitanju.

Inflacija utiče ne samo na Kosovu nego svuda u svetu i podaci su važni kako bi donosioci odluka znali koji pristup da preduzmu za ublažavanje ovih kriza. Kosovo ima pristup nezavisnim i blagovremenim podacima na osnovu čega kosovske institucije mogu preduzeti mere”, navela je Ana Tones.

Smanjena stopa nezaposlenosti

U istraživanju "Puls javnosti" obuhvaćeno je i pitanje nezaposlenosti, koje je u nekoliko poslednjih izveštaja bilo jedno od gorućih problema građana Kosova svih etničkih zajednica. Međutim sada je zabeležen je određeni napredak po pitanju zapošljavanja.

Relutati pokazuju da je ukupna stopa zaposlenosti poboljšana, sa 34,2% zaposlenih u periodu maj-jun 2023. u poređenju sa 33,7% prethodne godine. Samozapošljavanje je takođe blago poraslo, što ukazuje na rast preduzetničkih aktivnosti. Broj nezaposlenih osoba koje aktivno traže posao se smanjio, što ukazuje na vrlo blago poboljšanje tržišta rada”, rekla je menadžerka projekta UNDP-a Alisa Hasani.

Što se tiče etničke pripadnosti, u izveštaju se navodi da su Albanaci uglavnom zaposleni u aktivnostima vezanim za proizvodnju (16,4%), a zatim u građevinarstvu (13,3%). Pripadnici srpske zajednice uglavnom su zaposleni u proizvodnim delatnostima (22%), zatim u transportu i komunikacijama (13,9%), a što se tiče zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, najveću zaposlenost u industriji čini građevinarstvo (16,2%), a zatim tekstil/odeća (14,5%).

Projekat Puls javnosti, koji je započeo 2002. godine, finansira i podržava američki narod preko Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) na Kosovu, a sprovodi ga UNDP na Kosovu.

XS
SM
MD
LG