Linkovi

Najmanje četvoro stradalih u udaru uragana Debi na Floridu, od toga dvoje dece


Spasioci u Savani nose hranu stanovnicima u naselju Tremont Park koji je poplavljen u Džordžiji (Foto:AP/Stephen B. Morton)
Spasioci u Savani nose hranu stanovnicima u naselju Tremont Park koji je poplavljen u Džordžiji (Foto:AP/Stephen B. Morton)

Tropska oluja Debi pogodila je Floridu katastrofalnim poplavama i izazvala najmanje četiri smrtna slučaja, dok su Džordžija i Južna Karolina sledeće na putu oluje koja ide ka jugoistoku Sjedinjenih Država.

Vozač kamiona poginuo je na autoputu 75 u oblasti Tampe nakon što je izgubio kontrolu nad prikolicom, koja se prevrnula preko betonskog zida i visela sa ivice pre nego što je kabina pala u vodu ispod. Ronioci šerifove kancelarije pronašli su vozača, 64-godišnjeg muškarca iz Misisipija, u kabini 12 metara ispod površine vode.

Trinaestogodišnji dečak poginuo je u ponedeljak ujutro nakon što je drvo palo na mobilnu kućicu koja se nalazi jugozapadno od Gejnsvila, saopštila je šerifova kancelarija okruga Levi.

U okrugu Diksi, istočno od mesta gde je oluja stigla do kopna, 38-godišnja žena i 12-godišnji dečak poginuli su u saobraćajnoj nesreći na vlažnim putevima u nedelju uveče. Patrola autoputa Floride saopštila je da je 14-godišnji dečak koji je bio suvozač hospitalizovan sa teškim povredama.

Više od 300.000 ljudi ostalo je bez struje na Floridi i u Džordžiji u ponedeljak popodne.

Guverner Floride Ron Desantis rekao je da oko 17.000 radnika radi na uspostavljanju dovoda električne energije. On je upozorio stanovnike pogođenih područja da ne voze dok uslovi ne budu bezbedni.

Kada voda naraste, ulice mogu biti poplavljene, to je opasno“, rekao je DeSantis. „Ne pokušavajte da vozite. Ne želimo da se broj žrtava u saobraćaju povećava."

Debi je u utorak donela pljuskove i poplave na jugoistok Sjedinjenih Država i očekuje se će biti nad Atlantskim okeanom narednih nekoliko dana, a zatim se kao bumerang vratiti na kopno, što će dovesti do potencijalno rekordnih padavina.

Predviđeno je da će se oluja relativno sporo kretati kroz neke od američkih južnih gradova, uključujući Savanu u Džordžiji i Čarlston u Južnoj Karolini. Nacionalni centar za uragane prognozirao je do 64 centimetra kiše u nekim oblastima

Uragan Debi stigao je u ponedeljak do obale zaliva Floride kao oluja prve kategorije. Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) saopštio je da je oluja stigla na obalu u blizini male zajednice Stajnheči i da je imala maksimalnu brzinu vetra od 129 kilometara na sat.

Guverneri sve tri države već su proglasili vanredno stanje kako bi se ubrzali napori za pomoć.

Neke informacije za ovu priču dali su Asošijeted pres i Rojters

XS
SM
MD
LG