Linkovi

Da li je na pomolu trgovinski rat SAD-Kina?


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Administracija predsednika Trampa tvrdi da je Kina odgovorna za eskalaciju trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama zbog dugoročne nepoštene prakse. Visoki ekonomski savetnik u Beloj kući izjavio je da nikakve mere još nisu primenjene, ali da je situacija neodrživa za Sjedinjene Države i da ne može da se nastavi. Predsednik Donald Tramp je rekao je da će Sjedinjene Države i Kina imati “fanatastične odnose”, kada razreše svoja trgovinska pitanja. Međutim, analitičari upozoravaju da uvođenje sve više tarifa na obe strane, nije dobro za globalnu ekonomiju.

Američki potrošači naviknuti su na dobre cene u lokalnim robnim kućama, posebno za robu, koja dolazi iz Kine – kao što su odeća, elektronika i različiti proizvodi za domaćinstvo. Ukoliko Sjedinjene Države uvedu tarife na kineske proizvode, cene možda više neće biti toliko povoljne.

“Ja sam nastavnica i plata mi nije velika. Stoga bi bilo kakavo povećanje cena definitivno značilo da moram da kupujem manje”.

Kao odgovor, Kina je objavila listu američkih proizvoda, koji bi se našli na udaru viših tarifa. Među njima su soja, motorna vozila i hemijski proizvodi.

Poljoprivrednik koji uzgaja soju Džon Kifner ima poruku za predsednika Trampa:

“Ako on ne može da pomogne farmerima, možda bi trebalo da prestane da čini stvari koje nam nanose štetu”.

Međutim, Bela kuća brani predsednika.

“Šteta naneta našoj ekonomiji potiče od kineske restriktivne prakse. Evo šta ja mislim o tome: krivite Kinu. Oni to rade godinama. Nemojte da krivite Trampa. On samo reaguje onako kako svi u svetu kažu da treba da reaguje”., ukazuje Leri Kadlou, direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće i ističe da Trampova administracija radi na otvaranju tržišta i smanjenju trgovinskih barijera.

S druge strane, Vilijam Zarit, predsednik Američke privredne komore u Kini primećuje da nijedna strana još nije uvela bilo kakve tarife:

“Nadam se da će dve strane, bez obzira da li je u pitanju 1.000 proizvoda ili 5.000 proizvoda, sesti za sto i pregovarati, uz dobru volju, da bi rešili ovo, pre nego što bilo koje od ovih tarifa zapravo budu primenjene”.

Tramp je rekao da njegova administracija radi na tome da osigura da Sjedinjene Države u bilo kojem međunarodnom trgovinskom sporazumu ne budu iskorišćene.

“Ako pogledate Evropsku uniju, ona je veoma solidno protiv nas što se tiče trgovine. To je veoma nefer. Evo jedna mlada devojka klima glavom u znak odobravanja, znači vi znate o Evropskoj uniji? Skoro da ne možemo da poslujemo sa njima. Oni šalju svoje automobile ovde. Oni šalju sve ovde, a ne žele da uzmu naše proizvode. Ne možemo da dozvolimo da se to desi. Da li se slažemo u tome? Ne možemo da dozvolimo da se ovo desi”.

Za vreme diskusije o trgovini u Zapadnoj Virdžiniji, predsednik Tramp je takođe rekao da će Sjedinjene Države imati “fantastične odnose sa Kinom”, kada se budu razrešile trgovinske nesuglasice.

XS
SM
MD
LG