Linkovi

Njujork: Serena na korak od istorije, Osaka prva Japanka u finalu grand slema


Američka teniserka Serena Vilijams stigla je na korak od 24. grand slem titule u karijeri, po čemu bi se na večnoj listi izjednačila sa legendarnom Australijankom Margaret Kort.

Mlađa sestra Vilijams plasirala se u svoje deveto finala u Njujorku rutinskom pobedom nad Letonkom Anastasjom Sevastovom - 6:3 i 6:0, posle sat i šest minuta igre na stadionu "Artur Eš".

Za rekordnu, sedmu titulu na Ju Es Openu, kojom bi prestigla takođe Amerikanaku Kris Evert, Serena Vilijams će u subotu igrati protiv 20-godišnje Japanke Naomi Osaka, koja je takođe u dva seta - 6:2 i 6:4 pobedila prošlogodišnju finalistkinju Medison Kiz. Amerikanka je imala čak 13 prilika da oduzme servis protivnici, ali nijednu nije iskoristila, dok je Osaka realizovala tri od četiri i tako postala prva Japanka, finalistkinja grand slem turnira od početka "Open ere" 1968. godine.

U prvom meču dana, Sevastova, 19. nositeljka na Ju Es Openu ove godine, koja je u prethodnoj rundi relativno lako eliminisala prošlogodišnju šampionku, Amerikanku Sloun Stivens, dobro je počela i meč protiv Vilijams, povela sa 2:0. Međutim, stvari su se vrlo brzo preokrenule i Serena, 17. nositeljka, osvojila je 12 od narednih 13 gemova, na putu do trijumfa.

Vilijams i Osaka do sada su se međusobno sastajale samo jednom - ranije ove godine na startu turnira u Majamiju, a pobedila je Japanka - 6:3, 6:2.

Pobednici turnira pripašće 2.000 poena za svetsku rang-listu i ček na 3,8 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG