Linkovi

Vođa Vagner grupe optužio ruski vojni vrh za izdaju


ARHIVA - Vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin (Foto: AP)
ARHIVA - Vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin (Foto: AP)

Vlasnik ruske privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin optužio je u utorak ruskog ministra odbrane i načelnika generalštaba da njegovim borcima u Ukrajini ne daju municiju, i da to predstavlja pokušaj da se oni "unište".

Prigožin, milioner blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, je u audio snimku objavljenom preko njegovih portparola osudio "direktan otpor" ruske vojske, "koji je pokušaj da se uništi Vagner".

Prigožin je povišenim glasom naveo da ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov izdaju naredbe da se Vagner ne snabdijeva municijom i da mu se ne obezbjeđuje avio transport. Plaćenici iz te grupe aktivno učestvuju u žestokim borbama na istoku Ukrajine.

To "može da se uporedi sa velikom izdajom u trenutku kada se Vagner bori za Bahmut i svakodnevno gubi stotine boraca", naveo je Prigožin.

Agencija Asošijeted pres nije mogla da potvrdi Prigožinove tvrdnje iz nezavisnih izvora. Rusko ministarstvo odbrane u utorak je demantovalo optužbe da ograničava isporuke municije dobrovoljcima na frontu, ali nije pomenulo Vagner grupu.

"Pokušaji da se naprave podjele unutar bliskih mehanizama interakcije i podrške između jedinica ruskih (borbenih) grupa su kontraproduktivni i isključivo idu u korist neprijatelju", navelo je ministarstvo u saopštenju.

Vođa Vagner grupe i njegovi borci nedeljama optužuju rusku vojsku da ih ne snabdijeva sa dovoljno municije, dok plaćenici pokušavaju da osvoje Bahmut, jedan od ključnih gradova u ukrajinskom, djelimično okupiranom, istočnom regionu Donjeck.

Prigožinove kritike ukazuju na rast tenzija između Vagnera, koji ima nejasan pravni status s obzirom na to da su privatne vojne kompanije zabranjene u Rusiji, i ruske vojske.

Milioner je proteklih mjeseci više puta kritikovao ruski vojni vrh i optuživao najviše vojne zvaničnike da su nesposobni. Takođe je sve više prisutan u javnosti i svakodnevno upućuje poruke o navodnim pobjedama Vagnera, istovremeno ismijavajući svoje protivnike.

Međutim, njegove kritike po svemu sudeći ne daju rezultate. Putin je prošlog mjeseca potvrdio svoje povjerenje u Gerasimova odlukom da ga postavi za komandanta ruskih snaga u Ukrajini. Putin je u obraćanju u utorak hvalio vojsku, ali nije pominjao Vagner.

XS
SM
MD
LG