Linkovi

Varnice oko Bregzita na samitu EU


Francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i britanska premijerka Tereza Mej na samitu u Briselu
Francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i britanska premijerka Tereza Mej na samitu u Briselu

Okončan još jedan evropski samit kojim je, iako nije bio ključna tema, dominirao Bregzit, a uz to i prve nesuglasice. Nesuglasica, medjutim, nije bilo oko odluke da se sankcije Rusiji produže za još šest mjeseci i da EU, bez obzira na američko odustajanje, nastavi da sprovodi dogovoreno u borbi protiv klimatskih promjena.

Bregzit kao tema broj jedan, stavilo ga predsjednik Evropskog vijeća na dnevni red ili ne, sasvim očekivano je dominirao samitom. Očekivano, kada je riječ o pravima Evropljana koji žive na Ostrvu, sukobila su se mišljenja britanske premijerke i evropske strane- njen prijedlog je, u najkraćem, da svi oni iz članica Unije koji su se zatekli u VB u trenutku početka pregovora imaju garantovano pravo ostanka, socijallne pomoći, obrazovanja i penzija kao I Britanci...sve to ograničeno na period od pet godina.

"Želim da još jednom uvjerim evropske gradjane koji su u Velikoj Britaniji, tamo žive i imaju svoj dom, da ne moraju da odu, neće biti cijepanja porodica, ovo je poštena i ozbiljna ponuda i želim da tim ljudima dam sigurnost kada je upitanju njihova budućnost, ali isto želim da vidim i kada je riječ o Britancima koji žive u EU", rekla je Tereza Mej.

Na evropsku reakciju nije trebalo dugo čekati.

"Gradjanska prava su prvi prioritet za evropsku 27-cu. Našu poziciju smo jasno istakli- želimo puna prava za Evropljane ali i Britance nakon Bregzita. Moj prvi utisak je da je britanksa ponuda ispod naših očekivanja i da nosi rizik od pogošanja situacije za naše gradjane", rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"To je bio prvi korak, ali nije bio dovoljan", ocenjuje predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Britanci bi u ponedjeljak trebali da dostave detalje svoga prijedloga, ali već je jasno: ideje dvije strane o tome kako bi trebao da izgleda konačni sporazum o razvodu, ozbiljno se razlikuju. Sasvim je sigurno da kada na sto dodje pitanje novca, da će se razlike u stavovima još snažnije izraziti. Bez razlika je, medjutim, bio stav 27-ce da se produže sankcije Rusiji za narednih šest mjeseci, da se nastavi sa primjenom Pariškog sporazuma o klimi, te pojača saradnja u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG