Linkovi

Vašar u Teksasu zabranio oružje, državni tužilac zapretio tužbom


Big Teks, maskota vašara u Teksasu, arhiva (AP Photo/Tony Gutierrez)
Big Teks, maskota vašara u Teksasu, arhiva (AP Photo/Tony Gutierrez)

Vašar u Teksasu uveo je novo pravilo za milione posetilaca koji se očekuju da dođu na tu manifestaciju - oružje nije dozvoljeno.

Ali, ta odluka organizatora, koju su doneli jer se prošle godine dogodila pucnjava, izazvala je revolt republikanskih predstavnika u skupštini Teksasa, koji su nedavno proširili ovlašćenja za nošenje oružja.

Državni tužilac je otišao i korak dalje i zapretio tužbom vašaru u Dalasu ako ne izmeni pravila.

"Dalas ima 15 dana da popravi stvari. U suprotnom, vidimo se na sudu", rekao je državni tužilac Ken Pakston.

Organizatori vašara za sada nisu najavili promenu pravila.

Vašar u Dalasu se otvara u septembru i traje skoro mesec dana, a datira još iz 1886. Tu se održavaju razne igre, utakmice, izloženi su automobili, a tu je i najveći točak u severnoj Americi, Teksas Star.

Prošle godine se dogodila pucnjava. Istražitelji su utvrdili da je jedan posetilac otvorio vatru na drugog, ranio troje ljudi, a policija je udaljila sve posetioce.

Portparolka vašara Karisa Kondojanis rekla je da nova pravila izazivaju i kritike i pohvale. Podsetila je da je na vašaru ranije bilo dozvoljeno nošenje oružja u futroli, iako je na drugim javnim događajima to bilo zabranjeno.

"Ovo je prava odluka kako bismo osigurali bezbedno okruženje i prijatnu atmosferu za porodice", kaže Kondojanis.

Više od 70 republikanskih poslanika je u pismu apelovalo na organizatore da razmotre pravila jer zabrana događaj čini manje bezbednim i "ne slavi Teksas".

Državni tužilac Pakston tvrdi da zabrana krši prava vlasnika oružja u Teksasu. Grad Dalas je vlasnik parka gde se vašar održava, i Pakston tvrdi da vlasnici mogu nositi oružje na mestima čiji je vlasnik država - osim ako zakonom nije propisano drugačije.

Portparol gradske vlasti je saopštio da se razmatra zahtev državnog tužioca i da će blagovremeno odgovoriti.

Kondojanis je istakla da se vašar održava u privatnoj organizaciji, a ne državnoj, i da će od grada tražiti da razjasni uslove iznajmljivanja parka. Ona dodaje da slična pravila važe na velikim sportskim događajima ili koncertima, te da će na vašaru patrolirati 200 naoružanih i uniformisanih policajaca.

XS
SM
MD
LG