Linkovi

Vašington nakon krize i raspleta


Prestonica posle krize
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Prestonica posle krize

Nepune dve nedelje uoči inauguracije izabranog predsednika – prestonica Sjedinjenih Država sabira utiske nakon turbulente nedelje.

Prihvatanju poraza odlazećeg predsednika, koji je rezultate izbora bez validnih dokaza označavao prevarom, prethodio je nezapamćeni incident - deo njegovih pristalica provalio je u zdanje Kongresa u momentu jednog od poslednjih koraka finalizacije izbornog procesa: potvrđivanja glasova Elektorskog koledža, odnosno pobede Džozefa Bajdena.

U međuvremenu, mere bezbednosti u okolini kompleksa Kapitol hila i centru grada su značajno pooštrene. Raspoređene su snage Nacionalne garde, kojih je mobilisano više hiljada. Prisutne su vašingtonske, ali i policijske snage okolnih američkih država.

Uz to, oko zdanja Kongresa postavljene su i metalne ograde nalik onima kojima je letos, tokom građanskih protesta, opasana predsednička rezidencija - Bela kuća.

Lokalne vlasti primenu vanrednih mera, nakon nasilnih protesta, produžile su do 20. januara i planirane inauguracije izabranog predsednika.

Lokalne vlasti primenu vanrednih mera, nakon nasilnih protesta, produžile su do 20. januara i planirane inauguracije izabranog predsednika.

Oko Kapitol hila sporadično se okupljaju pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa, ponavljajući narativ koji nije potvrdi niti jedan državni zvaničnik ili institucija, o navodnoj izbornoj krađi koja je za posledicu imala pobedu demokratskog kandidata.

Novinarska ekipa Glasa Amerike, u blizini zgrade Kongresa, prisustvovala je razgovoru koji je delovao kao spontana rasprava pristalica demokrata i republikanaca, strana između kojih deluje da se tokom novembarskog izbornog procesa, dodatno produbio jaz.

Voleo bih da izborna korupcija u izbornom procesu bude iskorenjena“, bila je poruka jednog od učesnika razgovora koji tvrdio da su izborni proces obeležile navodna krađa i nepravilnosti.

Pristalice Donalda Trampa u blizini Kapitol hila
Pristalice Donalda Trampa u blizini Kapitol hila

Saglasan sam sto odsto - verujte mi. To nema mnogo veze sa Trampom, verujte mi. Sa time se svi slažemo, zar ne? Naravno da postoji korupcija i to na obe strane. Koja bi bila druga stvar? Šta je sa zaradama, da li su plate povećane u Americi..... Šta je sa zdravstvenim osiguranjem? Imate li problem sa time? Ovo je moja terorija: pitate ih šta žele, ali oni ne umeju da odgovore….“, bila je, sa druge strane, konstatacija sagovornika koji je, sudeći prema reakcijama okupljenih, bio u manjini.

Odgovor koji je usledio sadržao je kritiku načina na koji su ljudi konzervativne orijentacije prezentovani u javnosti.

Jedan od problema je to što mediji konzervativni pokret predstavljaju u lošem svetlu. Na primer, mediji su izveštavali o pobuni za koju su kao odgovorne označili konzervativce“, što je izazvalo opasku druge strane da je nasilje koje se dogodilo pred Kongresom i upad u tu to zdanje nezabeleženi presedan u posednja dva veka američke istorije.

Video sam da je grupa vaših, ne vi direktno, gurnula policajca na zemlju, tvrdeći da imaju pravo da uđu u Kongres. To se nije desilo poslednjih 208 godina. Evo lekcije - slušajte me: 208 godina niko nije bio u tom Kapitolu - a sada su ga jednostavno preplavili”, istakao je učesnik rasprave.

Kako znate da se radilo o konzervativcima?”, bilo je sledeće pitanje koje mu je upućeno. Odgovorio je da nikada nije tvrdio da se radilo o konzervativcima.

"Rekao sam da su to bile Trampove pristalice koje su slušale njegov govor. Ili možda da se pitam o rezultatima izbora - jer sve je već prevara... Znam to...", bila je replika koja je među učesnicima pokrenula spekulacije o navodno ubačenim provokatorima među Trampove pristalice koje su protestovale u sredu u Vašingtonu.

Znate li šta je upotreba lažnih obeležja?", upitao je jedan od okupljenih - istovremeno ponudivši i odgovor.

"Priključite se grupi koju mrzite i prebacite krivicu na njih. To je ono što se desilo”, rekao je jedan od okupljenih koji se predstavio kao Dag sa prebivalištem u američkoj državi Oklahoma.

Izveštavanje mejnstrim medija i navodna cenzura društvenih mreža, o čemu su u delu javnosti rasprostranjene tvrdnje, bila je jedna od tema debate pred zdanjem Kongresa.

Videli ste šta su radili Fejsbuk i Tviter uradili. Da li izražavate neslaganje u vezi sa tim? Pitam vas to… Da li Fejsbuk i Tviter cenzurišu?", bilo je pitanje još jednog od okupljenih koji se priključio diskusiji.

Usledio je odgovor učesnika debate koji je bio u manjini.

"Ako izađete javno i kažete da ne želite Džoa Bajdena – to je sasvim u redu. Kada kažete da širom zemlje ima komunista - i to je u redu. Ali, ne prihvatam da se govori da su izbori nelegalno oteti iako postoje 64 sudske odluke koje ukazuju suprotno. Da li su onda i sudovi postali delove te navodne duboke države", zaključio je jedan od učesnika razgovora pred zgradom Kongresa.

Kongresna potvrda pobede Džozefa Bajdena poslednji je korak uoči trenutka kada će i zvanično preuzeti dužnost. Dogodiće se to u sredu 20. januara – tokom ceremonije koja će se delom održati i na Kapitol hilu, kompleksu koji je nepune dve nedelje ranije bio pod opsadom pristalica odlazećeg predsednika – u incidentu nezabeleženom u skorijoj istoriji Amerike.

XS
SM
MD
LG