Linkovi

Vlada privremeno otvorena, bitka oko imigracije se nastavlja


Delimično zatvaranje američke vlade okončano je u ponedeljak, kada su senatske demokrate obezbedile dovoljno glasova da se ponovo pokrene finansiranje vlade na još nekoliko nedelja. Demokrate su, u zamenu, dobile obećanje republikanskih lidera da će do 8. februara izneti na glasanje predlog zakona o imigraciji. Kratko zatvaranje je samo stvorilo uslove za još žešću borbu na Kapitol Hilu.

Zatvaranje je kratko trajalo. Širom Vašingtona, neke istaknute ustanove i kancelarije bile su zatvorene prvog punog radnog dana, nakon što je u petak u ponoć istekao rok za finansiranje vlade. Međutim, zakonodavci su ostali na poslu, vodeći intenzivne pregovore celog vikenda koji su, na kraju, dali rezultat.

“Sve dok vlada ostaje otvorena, nameravam da ovde u Senatu razmatramo zakonski predlog koji bi se bavio programom DACA, graničnom bezbednošću i sličnim pitanjima. Definitivno bih voleo da Senat razmotri predlog koji može da postane zakon”, izjavio je Mič Mekonel, vođa republikanaca u Senatu.

U središtu zahteva kongresnih demokrata je sudbina korisnika programa DACA-a – više od 800.000 nedokumentovanih mladih ljudi koje su roditelji kao decu doveli u SAD.

“Republikanska većina sada ima 17 dana da spreči deportaciju “sanjara”.

8. februar – rok do kojeg je produženo finansiranje rada vlade sada priprema pozornicu za još veće stranačke bitke, dok obe strane razmatraju šta su naučile iz ovog trodnevnog zatvaranja.

“Drago nam je što je senator Šumer prihvatio dogovor koji je predsednik Tramp od početka iznosio na sto. Postići ćemo dugoročni dogovor o imigraciji ako – i samo ako- on bude dobar za našu zemlju”, izjavila je Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće.

Međutim, čak se I članovi predsednikove stranke pitaju šta Bela kuća podrazumeva pod dobrim dogovorom

“Znate da predsednik jedno kaže danas, sutra nešto drugo. Mislim da mu je srce na pravom mestu i da zna šta može da funkcioniše. Evo šta ja predviđam – kada jednom počnemo da razgovaramo i glasamo o imigraciji, pronaći ćemo 60 glasova potrebnih da osiguramo da životi mladih imigranata ne budu uništeni.”

Međutim, demokrate u Predstavničkom domu sumnjaju u uveravanja republikanaca. Kongresmen Luis Gutierez, glasni zagovornik zaštite imigranata pridošlih u detinjstvu kaže da je njegova stranka suviše rano popustila. Druge demokrate u donjem domu Kongresa pitaju se da li će obećanje senatskog lidera biti ostvareno na njihovoj strani Kapitol Hila.

"Tražimo od Pola Rajana da se obaveže da će popraviti nefunkcionalni sistem imigracije – što do sada on nije uradio”, poručuje demokratski kongresmen Hakim Džefris.

Svaki dogovor koji se postigne u Senatu imaće mnogo teži put u Predstavničkom domu, gde su republikanci u većoj prednosti, što znači da možda predstoji još jedno zatvaranje vlade.

XS
SM
MD
LG