Linkovi

Vlada tuži vlasnika broda koji je udario u most u Baltimoru i traži 100 miliona dolara


Urušeni most Frensis Skot Ki u Baltimoru u Merilendu, 5. aprila 2024.
Urušeni most Frensis Skot Ki u Baltimoru u Merilendu, 5. aprila 2024.

Sekretarijat za pravosuđe tužio je vlasnika i kompaniju koja je upravljala teretnim brodom koji je izazvao rušenje mosta u Baltimoru u martu ove godine. Vlada traži više od 100 miliona dolara, koje planira da potroši na čišćenje delova mosta i drugog otpada u vodi, i ponovno otvaranje gradske luke.

U tužbi koja je podneta u Merilendu navodi se da električni i mehanički sistemi na brodu Dali nisu bili propisno održavani, zbog čega je nestalo struje na brodu koji je skrenuo sa kursa i udario u potporni stub mosta Frensis Skot Ki.

"Ova tragedija se potpuno mogla izbeći", navodi se u tužbi.

Zbog rušenja mosta, saobraćaj teretnih brodova kroz baltimorsku luku je bio obustavljen mesecima, pre nego što je kanal potpuno otvoren u junu.

"Ovom tužbom, Sekretarijat za pravosuđe nastoji da obezbedi da troškove čišćenja kanala i otvaranja luke Baltimor snose kompanije koje su izazvale udes, a ne američki građani", naveo je u pisanom saopštenju sekretar za pravosuđe Merik Garland.

Srušen most u Baltimoru posle udara teretnjaka
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Tužba je podneta protiv vlasnika broda, kompaniju Grace Ocean Private Ltd, i kompaniju koja je upravljala brodom, Synergy Marine Group, obe iz Singapura. Kompanije su podnele zahtev sudu nekoliko dana posle rušenja mosta, nastojeći da smanje svoju pravnu odgovornost za događaj za koji se pokazalo da je najskuplja pomorska nesreća u istoriji.

Brod Dali je iz Baltimora krenuo na plovidbu ka Šri Lanki, kada je došlo do nestanka struje zbog čega kapetan nije mogao da upravlja brodom. Šestoro građevinskih radnika, koji su popravljali rupe na mostu radeći u noćnoj smeni, poginulo je kada se most iznenada srušio u hladnu, duboku vodu.

"Nesreća se dogodila zbog nemara i izuzetno neodgovornih odluka koje su donele kompanije Grejs Oušn i Sinerdži, koje su nesmotreno odlučili da pošalju brod koji nije bio u adekvatnom stanju za plovidbu da plovi ključnim vodenim putem i ignorisali rizik po živote Amerikanaca i infrastukturu zemlje", kazao je Četan Patil, vršilac dužnosti zamenika pomoćnika sekretara za pravosuđe.

Porodice žrtava su objavile da planiraju da podnesu žalbu kako bi kompanije koje su bile vlasnik i upravljale brodom snose punu odgovornost za nesreću. Nekoliko drugih zainteresovanih strana, uključujući gradske zvaničnike i lokalna preduzeća, podnele su sopstvene tužbe protiv dve kompanije iz Singapura zbog nemara.

Porodice takođe traže bolje i snažnije mehanizme zaštite radnika na poslu, pre svega radnika imigranata. Sve žrtve su bili latinoamerički imigranti koji su došli u SAD u potrazi za bolje plaćenim poslovima.

XS
SM
MD
LG