Linkovi

Vodeći zakonodavci pozivaju novog šefa vladinih medija da svedoči


Arhiva - Majkl Pak, tada kandidat predsednika Donalda Trampa za generalnog direktora USAGM, svedoči tokom procesa potvrđivanja postavljenja, 19. septembra 2019.
Arhiva - Majkl Pak, tada kandidat predsednika Donalda Trampa za generalnog direktora USAGM, svedoči tokom procesa potvrđivanja postavljenja, 19. septembra 2019.

Ključni američki zakonodavci pozvali su Majkla Peka, novog direktora Agencije za globalne medije SAD (USAGM), koji nadzire Glas Amerike i druge međunarodne medijske organizacije koje finansira vlada, da svedoči narednog meseca o tome zbog čega je smenio nekoliko najviših zvaničnika i imenovao političke postavljenike predsednika Trampa na vodeće pozicije agencije.

Demokratski kongresmen iz Njujorka Eliot Engel, predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, zakazao je pretres za 8. jul. Pek i USAGM nisu najavili da li će novi direktor svedočiti.

Istovremeno, senatski Odbor za spoljne poslove objavio je da je Bob Menendez, naviše rangiranai demokrata u tom telu, zatražio od vršioca dužnosti generalnog inspektora Stejt departmenta da istraži da li su otpuštanjima prekršene federalne regulacije, koje štite nezavisnost novinskih organizacija.

Prošle nedelje, Pek je otpustio šefove Radija Slobodna Evropa, Radija Slobodna Azija, Mreže za emitovanja programa za Bliski istok (MBN) i Fonda za otvorenu tehnologiju, bez objašnjenja.

Nekoliko dana pre toga, direktorka Glasa Amerike, Amanda Benet i njena zamenica Sandi Šugavara podnele su ostavke rekavši da Pek ima pravo da bira svoje rukovodstvo Glasa Amerike.

Otpuštanja su izazvala kritičare da optuže novog direktora za čišćenje zvaničnika za koje se smatra da nisu odani predsedniku Donaldu Trampu, kao i da izraze duboku zabrinutost za ugled tih organizacija, kao kredibilng izvora informacija za inostranu publiku.

Ni USAGM, ni Pek nisu odgovorili na pitanja o kontroverzama.

U sapštenju, Engel, koji je kongresmen već 31 godinu, kaže da su prvi Pekovi potezi na mesta direktora "poslali alarmantnu poruku".

"Gospodin Pek trebalo bi da objasni pred odborom i američkim građanima svoju viziju agencije, razloge zbog kojih je odstranio toliko mnogo visokog osoblja odjednom i svoje druge početne poteze na mestu direktora".

Menendez je, u međuvemenu, zatražio istragu o tome da li otpuštanja krše federalni zakon, koji je stupio na snagu ranije ovog meseca i koji propisuje da "USAGM mreže uživaju punu uređivačku nezavisnost, onako kako je taj termin shvaćen u okviru najbolje prakse novinarstva".

U svom zahtevu vršiocu dužnosti glavnog inspektora Stejt departmenta Stefenu Akardu, Menendez piše da, s obzirom na to, "otpuštanje šefova svih mreža i raspuštanje odbora čine pokušaj 'ometanja' i 'nepustivog uticaja' na sve 'mreže USAGM, uključujući i njihove lidere, šefove (i) zaposlene... u vršenju njihovih novinarskih i emiterskih obaveza i aktivnosti'".

U mejlu zaposlenima u USAGM prošle nedelje, Pek je rekao da je "u potpunosti predan Povelji Glasa Amerike, misiji grantova i nezavisnosti našeg herojskog novinarstva širom sveta".

Pek je takođe rekao da će braniti nezavisnost novinskih organizaija tokom pretresa o svojoj potvrdi prošle jeseni, rekavši da "cela agencija počiva na veri da su novinari nezavisni, da im nikakav politički uticaj ne govori kako da prenose vesti i šta da kažu.

"Bez tog poverenja, mislim, agencija je potpuno potkopana", rekao je Pek tada.

Međutim, neki spoljni posmatrači i novinske organizacije, uključujući i Njujork tajms i Vašington post, izrazili su zabrinutost u vezi sa Pekovom spremnošću da se odupre političkim pritiscima, navodeći njegovu prošlost kao konzervativnog dokumentaristu i saradnika bivšeg Trampovog savetnika Stivena Banona.

Pravilo koje je pomenuo Menendez objavila je USAGM ranije ovog meseca, kada je Pek preuzimao poziciju generalnog direktora, i utvrđuje smernice razjašnjavajući značenje agencijskog "odbrambenog zida", kako bi se novinari zaštitili od političkog uticaja.

“Urednička nezavisnost obuhvata, ali nije ograničena na, činjenicu da samo pojedinci unutar mreža mogu da donose bilo kakve odluke koje se tiču prikupljanja vesti ili izveštavanja", saopštio je Bord guvernera.

"Mreže USAGM i njihovi zaposleni, uključujući direktore svake od mreža, potpuno su zaštićeni od svih političkih ili drugih spoljnih pritisaka ili procesa, koji bi bili u suprotnosti sa najvišim standardima profesionalnog novinarstva”.

XS
SM
MD
LG