Linkovi

Vojna parada u Francuskoj povodom Dana pada Bastilje


Vojna parada u Parizu na Šanzelizeu povodom Dana pada Bastilje, 14. jul 2019.
Vojna parada u Parizu na Šanzelizeu povodom Dana pada Bastilje, 14. jul 2019.

Predsednik Francuske Emanuel Makron organizovao je u Parizu vojnu paradu povodom Dana pada Bastilje.

Uz Makrona, paradu na Šanzelizeu posmatrali su ključni ljudi EU: nemačka kancelarka Angela Merkel i holandski premijer Mark Rute.

Oko 4300 pripadnika oružanih snaga, uključujući i vojnike drugih evropskih armija, marširalo je niz aveniju što je tradicija koja datira iz vremena posle Prvog svetskog rata.

Francuski biznismen i investitor Frenki Zapata prikazao je svoju futurističku letelicu na vojnoj paradi na Šanzelizeu
Francuski biznismen i investitor Frenki Zapata prikazao je svoju futurističku letelicu na vojnoj paradi na Šanzelizeu

"Vojska se transformiše, modernizuje se za naše vojnike, naš suverenitet i nezavisnost", kazao je Emanuel Makron francuskoj televiziji France 2.

Makronu su tokom parade zviždali pripadnici pokreta žutih prsluka koji svake nedelje, od protekle jeseni, protestuju protiv vlade.

Agenciji AFP je rečeno da je dvoje prominentnih članova pokreta zadržala policija.

"Evropa nikada nije bila toliko važna"

Tesna odbrambena saradnja u okviru Evrope je jedan od glavnih spoljnočpolitičkih ciljeva Emanuela Makrona, uprkos rastućim turbulencijama u Nemačkoj i Bregzitu.

"Nikada, od kraja Drugog svetskog rata, Evropa nije bila toliko važna", rekao je Makron i dodao da je "parada dobar pokazatelj evroposke odbrambene politike".

Pokazatelj ambicije Francuske da postane vodeća vojna sila je objava predsednika Makrona da se formira nacionalna svemirska komanda.

Na paradi 2017. specijalni gost Makrona bio je američki predsednik Donald Tramp.

Ali, od tada su se SAD i Francuska sporile oko izlaska Amerike iz Pariskog klimatskog sporazuma, nuklearnog sporazuma sa Iranom i francuskog poreza na IT kompanije koje su velikim delom američke.

XS
SM
MD
LG