Linkovi

Vojska SAD otpustila i suspendovala 14 oficira u Fort hudu u Teksasu


Sekretar kopnene vojske Rajan Mekarti, u sredini, govori na brifingu za novinare o istrazi problema u bazi Fot hud, u Pentagonu, 8. decembra 2020.
Sekretar kopnene vojske Rajan Mekarti, u sredini, govori na brifingu za novinare o istrazi problema u bazi Fot hud, u Pentagonu, 8. decembra 2020.

Američka vojska otpustila je ili suspendovala 14 viših oficira u utorak i naredila promenu politike nakon sveobuhvatne nezavisne istrage seksualnog uznemiravanja i nasilja u bazi Fort hud, uključujući ubistvo vojnikinje ranije ove godine.

Na konferenciji za novinare u Pentagonu, sekretar vojske Rajan Mekarti rekao je da je nezavisni civilni odbor za reviziju otkrio široko rasprostranjene probleme u drugoj po veličini vojnoj instalaciji, uključujući neuspehe u istraživanju zločina i nepoverenje u prevenciju seksualnih zločina, što je dovelo do okruženja popustljivog za seksualni napad i uznemiravanje.

Mekartni je rekao novinarima da su problemi u Fort hudu, uključujući niz ubistava i nestanaka i viši nivo kriminala nego u bilo kojoj drugoj vojnoj instalaciji, "direktno povezani sa neuspehom u vođstvu".

Rekao je da je duboko razočaran što lideri, koji predvode i određuju kulturu ophođenja, "nisu uspeli efikasno da stvore klimu u kojoj se prema svim vojnicima odnosi dostojanstveno i s poštovanjem".

Fort Hud se suočio sa intenzivnim nadzorom nakon nekoliko nedavnih incidenata, uključujući smrt specijalistkinje Vanese Gijen, koju je ubio drugi vojnik u aprilu. Njeni posmetni ostaci pronađeni su u plitkoj grobnici u junu nakon njenog nestanka.

Među onima koji su razrešeni dužnosti bio je i komandant Fort huda u vreme smrti Gijenove, general-major Skot L. Efland.

Vojska je takođe razrešila vođstvo jedinice Gijenove, pukovnika Ralfa Overlanda i komandujućeg starijeg vodnika Bradleja Knapa iz Trećeg konjičkog puka.

Načelnik Generalštaba vojske, general Džejms Mekonvil rekao je da je pozvao porodicu Gijen uoči konferencije za novinare kako bi se obavezao da će transformisati službu.

Mekonvil je rekao da je rekao majci Gijenove da je američka vojska odgovorna za smrt njene ćerke i obećao da će rešiti probleme koji su do nje doveli.

XS
SM
MD
LG