Linkovi

Stranački izbori još traju, u centru pažnje Kalifornija i Džordžija


Kombinovana fotografija bivšeg predsednika Donalda Trampa, snimljena 9. marta 2024, i predsednika Džoa Bajdena, 27. januara 2024.
Kombinovana fotografija bivšeg predsednika Donalda Trampa, snimljena 9. marta 2024, i predsednika Džoa Bajdena, 27. januara 2024.

Američki predsednik Džo Bajden i bivši predsednik Donald Tramp nastavili svoj put ka formalnim nominacijama Demokratske i Republikanske stranke. Unutarstranački izbori održani su u utorak u nekoliko država.

Bajden i Tramp su lako pobedili na glasanju svojih stranaka u jugoistočnoj državi Kentaki i Oregonu, na severozapadu SAD, samo nekoliko nedelja uoči prve od planirane dve debate. Trka između Bajdena i Trampa je repriza izbora 2020, za koje je Tramp netačno tvrdio da su namešteni da bi se sprečilo da porazi Bajdena.

U Kaliforniji, republikanski član državne skupštine Vins Fong pobedio je na prevremenim izborima za mesto bivšeg predsedavajućeg Predstavničkog doma Kevina Mekartija, koji je podneo ostavku u decembru posle 16 godina na položaju kongresmena. Mekarti je podneo ostavku nakon što je ultrakonzervativno krilo stranke pokrenulo uspešnu kampanju da ga smene kao predsedavajućeg posle samo devet meseci na toj funkciji.

Predsjedničke debate: Dva sučeljavanja Bajdena i Trampa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Fong, koji je nekada bio član Mekartijevog osoblja, porazio je Majka Bordoa, lokalnog šerifa, na specijalnim izborima, kako bi nastavio da služi do kraja Mekartijevog mandata. Fong i Bodro će se ponovo takmičiti na opštim izborima u novembru za puni dvogodišnji mandat.

U jugoistočnoj državi Džordžiji, Fani Vilis je pobedila na demokratskim primarnim izborima i ponovo izabrana za glavnu tužiteljku okruga Fulton, kome pripada državna prestonica Atlanta.

Vilis vodi krivični proces protiv Trampa i još 18 optuženih za mešanje u izbore 2020, uključujući takozvanu zaveru "lažnih elektora" i Trampov lični telefonski poziv državnim izbornim zvaničnicima u januaru 2021, u kojem im je zatražio da mu "pronađu" 11,780 glasova, jedan više od broja glasova koje je osvojio Bajden, kako bi mogao da proglasi pobedu u toj državi.

Vilis je ranije ove godine i sama bila deo kontroverze nakon što se otkrilo da je imala romantičnu vezu sa specijalnim tužiocem koga je angažovala. Pokušaj grupe optuženih za izbornu prevaru da Vilis bude diskvalifikovana kao tužiteljka u tom slučaju nije uspeo - i sudija joj je dozvolio da nastavi da vodi slučaj, ali samo ako Nejtan Vejd, specijalni tužilac, podnese ostavku. Međutim, državni apelacioni sud je pristao da razmotri žalbu na odluku sudije koju je uložio Tramp, zajedno sa još nekoliko optuženih.

Republikanka rivalka Fani Vilis biće pravnica Kortni Krejmer, koja je služila u Trampovoj Beloj kući i učestvovala u Trampovoj kampanji za rezibor 2020. Smatra se da je Vilis favorit da ponovo pobedi na izborim u okrugu u kome demokrate imaju snažnu većinu.

Skot Mekafi, sudija koji je bio nadležan za slučaj bivšeg predssednika, pobedio je na nestranačkim izborima i zadržao svoju poziciju u Vrhovnom sudu okruga Fulton.

Neke informacije u izveštaju su preuzete od agencije Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG