Linkovi

Vrhovni sud odlučio: Porodice žrtava ipak mogu da tuže proizvođača oksikontina


Bočica sa opijatom Oksikontinom, arhiva (AP Photo/Seth Wenig, File)
Bočica sa opijatom Oksikontinom, arhiva (AP Photo/Seth Wenig, File)

Vrhovni sud SAD doneo je odluku da blokira nagodbu o bankrotstvu koju je postigla farmaceutska kuća Perdu farma, koja zapravo štiti njene vlasnike - porodicu Sakler - od tužbi porodica žrtava opijata oksikontina.

Time je Vrhovni sud poništio odluku nižeg suda koji je odobrio da Perdu farma plati 6 milijardi dolara odštete porodicama žrtava, ali da vlasnici farmaceutske kuće zauzvrat budu zaštićeni od krivičnog gonjenja. Porodice žrtava tog opijata optužuju kompaniju da je lagala o tome koliko je oksikontin opasan. Taj lek se od 1996. godine prepisuje protiv bolova, a može da izazove zavisnost.

Ta odluka predstavlja pobedu Bajdenove administracije koja je tražila od najvišeg suda da poništi nagodbu, jer je tvrdila da je bankrot zloupotrebljen kako bi se Sakleri zaštitili, a ne zato što nemaju novca.

Konzervativni sudija Nil Gorsač je obrazložio presudu, a uz njega su za glasali i konzervativci Klarens Tomas, Semjuel Alito i Ejmi Koni Beret, kao i liberalna sutkinja Ketandži Braun Džekson. Konzervativci Bret Kavano i Džon Roberts i dve liberalne sutkinje Elena Kejgan i Sonja Sotomajor glasali su protiv.

Perdu farma je 2019. proglasila bankrot zbog dugova koji su proizilazili iz tužbi - kojima se tvrdilo da je oksikontin izazvao epidemiju opijata u SAD, od koje je umrlo više od 500.000 ljudi u protekle dve decenije.

U fokusu slučaja pred sudom bilo je da li nagodba o bankrotstvu Perdu farme uključuje i pravni imunitet od tužbi za članove porodice Sakler - koji nisu prolgasili lični bankrot.

Bajdenova administracija i osam saveznih država osporile su ovakvu nagodbu. Međutim, države su odustale od tužbi kada su Sakleri najavili da će dati više novca za nagodbu, ali Sekretarijat za pravosuđe i određeni pojedinci nisu odustali.

Nekoliko saveznih država sada je pozdravilo odluku Vrhovnog suda, uz poruku da će to vratiti Perdu farmu za pregovarački sto.

"Perdu farma i Sakleri moraju da plate kako bi spasili živote i pomogli ljudima da se izleče od zavisnosti", kaže Džoš Stajn, sekretar za pravosuđe Severne Karoline. "Ako ne budu platili, vidimo se na sudu".

Sramota zavisnika zbog upotrebe droge komplikuje njihovo lečenje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Tužbe protiv Perdu farme i porodice Sakler terete ih da su podstakli epidemiju opijata time što su lažno predstavili lek protiv bolova, oksikontin. Kompanija je priznala krivicu da je lažno reklamirala lek.

Međutim, vlasnici kompanije - članovi porodice Sakler - negirali su da su prekršili zakon, ali su iskazali kajanje zbog toga što je "oksikontin postao deo krize sa opijatima".

U maju 2023. su kazali da će nagodba o bankrotu obezbediti "značajne resurse pojedincima i zajednicama kojima su potrebni".

Perdu farma je optužila odeljenje Sekretarijata za pravosuđe, koje je tražilo da ospori nagodbu, da "pokušava da odloži isplatu milijardi dolara namenjenih za kompenzaciju porodicama žrtava, ublažavanje krize sa opijatima i pomoć zajednicama širom zemlje".

XS
SM
MD
LG