Linkovi

Stano: Vučić i Kurti pozvani na sastanak u Brisel krajem ove nedelje


Vučić i Kurti sastali su se u Briselu poslednji put 14. septembra ove godine
Vučić i Kurti sastali su se u Briselu poslednji put 14. septembra ove godine

Lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, pozvani su na sastanak na marginama zasedanja Evropskog saveta krajem ove nedelje, saopšteno je iz EU u odgovoru na pitanje Glasu Amerike.

Predsednik Srbije je ranije u utorak izjavio da će "za dva do tri dana" otputovati u Brisel, gde će biti i kosovski premijer, preneo je FoNet. Vučić nije govorio o detaljima navodnog sastanka, niti šta je na dnevnom redu.

Agendu nije potvrdila ni EU, ali je nagovešteno šta mogu biti teme sastanka.

“Razgovori koje je specijalni predtavanik za dijalog Miroslav Lajčak vodio u Prištini i Beogradu tokom vikenda bili su fokusirani na napredak u primeni Ohridskog sporazuma. Ne postoji namera da se to nečim zameni. Diskutovalo se o različitim idejama i predlozima – neki od njih bili su u pisanoj formi – i ti razgovori će se nastaviti. U to je uključen i moderan evropski predlog za statut Zajednice opština sa srpskom većinom”, navodi se u pisanom odgovoru Petera Stana, portparola EU.

EU ističe se da se od obe strane očekuje “brza reakcija kako bi pokazale da su posvećene normalizaciji time što će ispuniti obaveze iz Sporazuma puta ka normalizaciji, kao i ranijih dogovora, bez preduslova i odlaganja”.

Ukoliko se susret u Briselu desi, biće prvi od napada u Banjskoj 24. septembra, kada su poginuli jedan kosovski policajac i trojica lokalnih Srba.

Proteklog vikenda u Beogradu i Prištini boravili su predstavnici takozvane "velike petorke" - SAD, EU, Italije, Nemačke i Francuske, koji su pozvali obe strane da deeskaliraju situaciju i da se posvete primeni dosadašnjih sporazuma.

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 14. septembra, ali nikakav napredak u primeni dogovorenog nije postignut, a situacija na terenu je dodatno eskalirala incidentom u Banjskoj.

Taj događaj bio je i tema sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić insistirala je na tome da Srbija nema nikakve veze sa napadom, dok je predsednica Kosova Vjosa Osmani tvrdila da je Beograd politički, vojno, finansijski podržavao grupe koje su napad izvele.

XS
SM
MD
LG