Linkovi

Borelj: Bez dogovora Kosova i Srbije o tablicama; Stoltenberg: Mora se izbeći eskalacija


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: Reuters/VOA graphic)
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: Reuters/VOA graphic)

Kosovo i Srbija posle višesatnih razgovora nisu postigli dogovor u vezi sa registarskim tablicama, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj.

"Obe strane snose punu odgovornost za neupeh, bilo kakav vid eskalacije i nasilje koji bi se mogli dogoditi u narednim danima", izjavio je Borelj posle neuspelih razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zarad transparentnosti, moram da kažem da smo uputili predlog kojim je mogla biti izbegnuta ova rizična situacija, koji je predsednik Vučić prihvatio – ali premijer Kurti nije. Očekujem da Kosovo odmah suspenduje aktivnosti u vezi sa preregistracijom na severu Kosova, a Srbija da prekine izdavanje tablica sa oznakama kosovskih gradova. Taj predlog je bio podnet, nije prihvaćen. Tražim od obe strane da to primene. To bi obezbedilo vreme i prostor da se nađe održivo rešenje za pitanje registarskih tablica“, rekao je Borelj u Briselu.

Zvaničnik Evropske unije rekao je da će o neuspehu razgovora biti obaveštena međunarodna javnost. države članice i drugi partneri.

"Informisaću države članice EU, šefove diplomatija i naše partnere o nekonstruktivnom ponašanju strana i potpunom nepoštovanju njihovih međunarodnih pravnih obaveza, što se pogotovo odnosi na Kosovo. To šalje veoma nepovoljan politički signal", upozorio je Borelj.

Vučić i Kurti sastali su se u Briselu sa šefom diplomatije EU i specijalnim izaslanikom za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom - u okviru trilateralnog i odvojenih sastanaka, koje je sazvala EU u pokušaju da se spreče eskalacija i tenzije na terenu.

Na Kosovu u ponoć počinje kažnjavanje vlasnika vozila koji ih nisu preregistrovali sa srpskih na kosovske tablice.

Vučić: Bez dogovora sa Kurtijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije postignut nikakav dogovor sa Kosovom u Briselu iz "nepoznatog razloga", te da je srpska strana bila konstruktivna, ali da albanska nije htela da prihvati nijedan predlog, javlja FoNet.

Predsednik Srbije je rekao da će srpska strana poštovati preporuke šefa evropske diplomatije Borelja da ne izdaje nove tablice sa srpskim oznakama KM (Kosovska Mitrovica), dok je Prištini preporučeno da ne primenjuje novčane kazne za vozače koji nisu preregistrovali vozila.

Po povratku u Beograd, Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je "situacija veoma teška, bukvalno na ivici sukoba"i dodao da "ćemo uraditi sve da sačuvamo mir".

Kosovska vlada je najavila da će početi sa kažnjavanjem od 22. novembra.

Kurti: Kosovo želi obavezivanje na normalizaciju odnosa

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je zahtev EU da Kosovo ne počne da naplaćuje kazne i da Srbija ne izdaje nove registarske tablice neprihvatljiv -ukoliko uz njega nije priložen dogovor da se dve strane hitno obavežu na konačni sporazum za normalizaciju odnosa.

To za nas nije prihvatljivo ako ne prati ono za šta smo ovde pozvani - dogovor da se hitno obavežemo na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa. Rok je bio mart 2023. Dakle, dolazimo ovde u Brisel da se dogovorimo o novom putu za sporazum pre marta 2023. Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Borelj, odustali od roka koji je bio mart 2023. i iz predloga EU za normalizaciju odnosa“, ustvrdio je Kurti.

Vučić i Kurti u Briselu sa Boreljom i Lajčakom
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Vlada Kosova nije pozitivno odgovorila na apele SAD da primenu odluke odloži za 10 meseci, pa će od 22. novembra vozači koji nisu preregistrovali vozila u tablice RKS, morati da plate 150 evra. Kao odgovor na odluke u Prištini, i posle suspenzije policijskog komandira sa severa Kosova Nenada Đurića, srpski predstavnici odlučili su da napuste kosovske institucije, sudove, policiju.

Deset poslanika srpske nacionalnosti je nedugo potom položilo zakletve na poslanička mesta u Skupštini Kosova, koju su napustili pripadnici Srpske liste. Od 10 novih poslanika, devet je sa Srpske liste.

Stoltenberg: Mora se izbeći eskalacija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je u ponedeljak veče da je razgovarao sa Boreljom i da "su razočarani što nije bilo moguće riješiti spor oko registarskih tablica".

"Sada je vreme za odgovornost i pragmatična rešenja. Eskalacija se mora izbeći. NATO i KFOR su i dalje na oprezu", tvitovao je Stoltenberg.

"SAD se nadaju dogovoru"

Uoči hitnog sastanka Srbije i Kosova u Briselu, SAD su objavile da se nadaju da će dve strane postići dogovor uz specijalnog predstavnika EU, saopšteno je iz Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa.

"Aktivno podržavamo te napore", navodi se u pisanom odgovoru Stejt departmenta i dodaje da su nedavni događaji "zabrinjavajući" i da su ugrozili "važan napredak postignut u okviru dijaloga koji je vodila EU".

Šta znači povratak Srba u kosovsku Skupštinu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

Ističe se i da "sve strane moraju preduzeti korake kako bi smanjile tenzije i osigurale mir i stabilnost".

"Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na terenu", naveo je Stejt Department.

SAD su saglasne sa EU da su nedavni događaji zabrinjavajući i da su ugrozili važan napredak postignut u okviru dijaloga koji vodi EU, dodaje se u pisanoj izjavi Stejt Departmenta.

Ističe se i da sve strane moraju preduzeti korake kako bi smanjile tenzije i osigurali mir i stabilnost.

Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na terenu, naveo je Stejt department.

XS
SM
MD
LG