Linkovi

Vučić priželjkuje veće angažovanje SAD u regionu


ARHIVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu 27. aprila 2017.
ARHIVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu 27. aprila 2017.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da nas da bi bilo dobro kada bi Sjedinjene Države prihvatile predlog Atlantskog saveta "Balkan napred - nova američka strategija za region".

Nakon što je Atlantski savet SAD objavio izveštaj o novoj američkoj strategiji za Balkan, u kome predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, kao i istorijsko približavanje sa Srbijom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je predložena strategija Atlantskog saveta važan dokument i da je zadovoljan većinom onoga što je napisano.

Nakon današnjeg sastanka sa ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, Vučić je rekao da je za njega u tom dokumentu važniji politički okvir od zalaganja za stalno američko vojno prisustvo u regionu, jer su u oni već u bazi u Bondstilu na Kosovu.

"Atlantski savet nije neuticajna organizacija, kao što znate. Reč je o veoma uticajnim ljudima, veoma moćnim, snažnim ljudima. Da li sam svim zadovoljan - nisam, ali da li sam većinom onoga što je napisano zadovoljan - jesam. I smatram da bi bilo dobro kada bi se to pretočilo u realnu politiku SAD, i da bi doprinelo našim boljim odnosima u budućnosti", rekao je Vučić.

Takođe, Vučić je najavio da se pregovara sa ruskom kompanijom Rosoboronoeksport o nabavci još šest transportnih helikoptera Mi-17, pored dva koji su ranije nabavljeni.

"Takođe, stiže nam šest helikoptera H-145 za našu vojsku. To su Erbasovi francusko-nemački helikopteri. Oni stižu do početka 2019. godine, svih devet komada - šest za vojsku i tri za policiju", istakao je srpski predsednik.

Vučić je rekao i da je na današnjem sastanku konstatovano da je vojska spremna da izvrši sve zadatke ali da bi mogla da bude još opremljenija i snažnija, s obzirom da, kako je istakao, vojno neutralne zemlje moraju da se oslone na svoje snage.

Takođe, Vučić je najavio i da će od januara naredne godine u Vojsku Srbije ponovo biti uvedeno moralno vaspitanje, koje, po njegovim rečima, nema veze sa politikom nego sa patriotizmom.

XS
SM
MD
LG