Linkovi

Lajčak: Sa Kurtijem i Vučićem razgovarano o načinima za napredak dijaloga


Lajčak, Pletner i Bon sa Vučićem u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Lajčak, Pletner i Bon sa Vučićem u Beogradu

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, objavio je da je održao važne sveobuhvatne i temeljne razgovore o načinima za napredak dijaloga sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Proces će se nastaviti narednih dana", saopštio je na društvenoj mreži Tviter Lajčak - koji je u Prištini i Beogradu boravio u društvu Emanuela Bona i Jensa Pletnera - savetnika francuskog predsednika i nemačkog kancelara.

O susretu sa stranim diplomatama u Beogradu, na društvenoj mreži Instagram, oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Upravo razgovaram sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom. Uvek spreman na kompromisna rešenja, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 SB UN. Nema predaje! Živela Srbija!”, poručio je Vučić u objavi naslovljenoj rečenicom: "Razgovor o budućnosti Srbije, a nikakvog priznanja Kosova neće biti!"

Trojica zvaničnika prethodno su boravili u kosovskoj prestonici Prištini gde su, kako je preneo Miroslav Lajčak, dva sata razgovarali sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Nakon susreta, Lajčak je novinarima izjavio da su sa Kurtijem diskutovali o dijalogu Beograda i Prištine - rekavši da nije u mogućnosti da govori o drugim detaljima.

Kao što ste mogli da vidite mi smo proveli dva sata sa premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarajući o dijalogu i načinima da unesemo novu dinamiku i pomerimo ovaj proces napred. Bio je to dubok i važan razgovor. Mislim da ćete razumeti što ne izlazimo sa detaljima jer mi imamo isti takav razgovor i kasnije danas sa predsednikom Vučićem. Sada smo završili prvi deo ovde u Prištini“, rekao je Lajčak.

Nakon razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem savetnici kancelara Nemačke i predsednika Francuske Jens Pletner i Emanuel Bon, nisu želeli da govore za medije.

Međunarodni zvaničnici na Kosovu i u Srbiji borave u okviru napora da se ubrza dinamika dijaloga Kosova i Srbije, uz posredstvo Evropske unije i pomoć SAD-a, u okolnostima primene odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila na severu Kosova prethodno registrovanih u Srbiji.

XS
SM
MD
LG