Linkovi

Vujović: Lokalni izbori pokazaće postoji li prozapadna većina u Crnoj Gori


ARHIVA - Analitičar Zlatko Vujović (rtcg.me)
ARHIVA - Analitičar Zlatko Vujović (rtcg.me)

Politički analitičar i programski direktor podgoričkog Centra za monitoring, Zlatko Vujović, ocijenio je u četvrtak da će predstojeći lokalni izbori u Crnoj Gori pokazati postoji li i dalje u zemlji prozapadna većina, ili će klatno prevagnuti u korist proruskih i prosrpskih političkih snaga.

“Ovi izbori su, kao što su veoma često lokalni izbori po svojoj definiciji, test za ono što se očekuje za parlamentarne izbore, i ono što će na neki način biti jedan od ključnih ishoda i faktora za dalju političku dinamiku u Crnoj Gori jeste kakav će biti raspored snaga, posebno što se najavljuje i ulazak na političku scenu u nekoj značajnijoj mjeri nekih novih političkih partija, prije svega Evropa sad”, rekao je Vujović za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, izbori će prije svega pokazati kakav će biti raspored snaga i da li će to, na neki način, uticati da se skrati mandat parlamenta ili ne, te da li će to uticati da se konsoliduju odnosi većine koja je osvojila vlast 30. avgusta.

“Međutim, kada govorimo o samim lokalnim izborima, vidjećemo da li su prosrpsko- proruske snage većina u ovoj zemlji, ili je, kao što se stiče utisak makar u parlamentu, i dalje prisutna prozapadna većina u biračkom tijelu, posebno s obzirom na dešavanja u proteklih par mjeseci, na pad Vlade za koj se vjerovalo da može ispuniti makar dio proizapadne agende Crne Gore i smjena svih onih kadrova od strane premijera Abazovića koji su ocijenjeni kao prozapadni i pro-NATO orjentacije”, rekao je Vujović i dodao da će ishod izbora “svakako uticati na to da li ce ojačati prorusko-prosrpske snage, ili ce eventualno klatno otići u korist proevropskih, prozapadnih snaga”.

Vujović smatra da, koliko god lokalni izbori trebalo da budu povod da se raspravlja o lokalnim temama, identitetska pitanja i dalje dominiraju, I navodi da će se ovi izbori “više tumačiti kao odnos građana prema tim stavovima i pitanjima nacionalnog karaktera, koja dijele Crnu Goru, nego što će to biti odnos prema lokalnoj vlasti”.

“Vjerovatno ćemo nakon ovih izbora ponovo konstatovati da su se građani opredjeljivali emocijama, a ne na bazi racionalne procjene”, rekao je Vujović.

On je rekao da je u dosadašnjem toku kampanje “svako gurao na svoju stranu, onamo dje se osjeća sigurnim”, te da je “bilo mnogo negativne kampanje, ali mnogo manje nego uoči lokalnih izbora u Nikšiću”.

“Ipak se nijesu osjećale tenzije kao što je to bio slučaj u Nikšiću. Očigledno je Agencija za nacionalnu bezbjednost uticala da se jedan dio spoljnjeg uticaja svede na neku manju mjeru, nego što je to bio slučaj kada je riječ o izborima u Nikšiću”, ocijenio je Vujović i dodao da je “ova kampanja bila umjerena i pristojnija nego što je to bio slučaj na prethodnim lokalnim izborima”.

Vujović vjeruje da će se nakon nedjeljnih izbora i eventualno dobrog rezultata liste Evropa sad koju predvode bivši ministri u Vladi Zdravka Krivokapića, Jakov Milatović i Milojko Spajić, promijeniti dinamika , u bloku prosrpskih i proruskih partija.

“Vidjećemo da li će se nakon ovih lokalnih izbora otvoriti prostor za saradnju po toj osi koju je odredio 30. avgust 2020. godine”, zaključio je Vujović.

Lokalni izbori u Podgorici i još 14 opština, na kojima pravo glasa ima oko 345 hiljada birača, zakazani su za nedjelju, u trenutku dok traje politička i institucionalna blokada izazvana padom Vlade i nefunkcionisanjem Ustavnog suda, koja zemlju usporava na putu prema EU.

Očekuje se da glavni rivali na izborima budu koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista predsjednika Mila Đukanovića i grupa partija i koalicija pobjednica izbora 2020, koju na posebnim listama predvode Demokratski front, Demokratska Crna Gora, Ujedinjena reformska akcija premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, te novoformirani pokret Evropa sad.

XS
SM
MD
LG