Linkovi

Zapad jača protivvazdušnu odbranu Ukrajine posle ruskih napada


Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, načelnik združenog Generalštaba američkih oružanih snaga Mark Mili (L) sa ukrajinskim zvaničnicima na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Briselu (Foto: Reuters/Yves Herman)
Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, načelnik združenog Generalštaba američkih oružanih snaga Mark Mili (L) sa ukrajinskim zvaničnicima na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Briselu (Foto: Reuters/Yves Herman)

Zapadne sile najavile su u sredu da će Ukrajinu snabdeti moćnijim sistemima za protivvazdušnu odbranu posle žestokih ruskih raketnih napada proteklih dana.

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske, general Mark Mili rekao je da Ukrajina želi da joj zapadni partneri obezbede sisteme za odbranu od ruskih ratnih aviona i raketa.

"Ukrajina traži, a mislim da to možemo da obezbedimo, integrisane sisteme protivvazdušne odbrane. Time se ne kontroliše celokupni vazdušni prostor iznad Ukrajine, ali su razvijeni da kontrolišu prioritetne ciljeve koje Ukrajina mora da zaštiti", rekao je Mili novinarima posle sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu, koju čini oko 50 zemalja.

Američki general takođe je rekao da, prema međunarodnim pravilima ratovanja, ruski napadi predstavljaju ratni zločin.

"Rusija je pogodila civilnu infrastrukturu sa namerom da naudi civilima. Napali su starije, ženu, decu u Ukrajini. Nasumični i namerni napadi na civilne ciljeve su ratni zločin".

Da li je na pomolu nova faza rata u Ukrajini?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je na početku sastanka kontakt grupe u Briselu rekao da je ogromni talas raketnih napada ove nedelje pokazao "zlo i okrutnost" ruskog rata.

Ostin je ocenio da je Ukrajina od septembra promenila zamah u konfliktu "izuzetnim uspesima", ali da joj je potrebna dodatna pomoć da nastavi da se bori.

"Te pobede pripadaju hrabrim ukrajinskim vojnicima. Međutim bezbednosna pomoć, obuka i podrška kontakt grupe su ključni", poručio je Ostin.

Kasnije je, na konferenciji za novinare, rekao da očekuje da će Ukrajina nastaviti da se bori u teškim zimskim uslovima da od Rusije preuzme kontrolu nad još većim delom svoje teritorije.

"Očekujem da će Ukrajina nastaviti da radi sve što može tokom zime, da povrati teritoriju i bude efikasna na ratištu. I mi ćemo uraditi sve što možemo da osiguramo da imaju ono što im je potrebno da budu efikasni", rekao je Ostin na konferenciji za novinare.

Ruske trupe gađaju ukrajinske vojike u Donjecku (Foto: AP/Alexei Alexandrov)
Ruske trupe gađaju ukrajinske vojike u Donjecku (Foto: AP/Alexei Alexandrov)

Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je da postoji velika podrška Ukrajini da izdrži borbe tokom zime.

"Međutim, šta je sa ruskim snagama? Kakvu će oni imati podršku tokom zime? Trenutno, Rusi su izolovani i usamljeni", rekao je zvaničnik.

Rusija je u napadima ispalila više od 100 raketa, a najmanje 26 osoba poginulo je širom Ukrajine od ponedeljka, kada je ruski predsednik Vladimir Putin naložio udare kao odmazdu za eskploziju na mostu koji Rusiju povezuje sa anektiranim Krimom.

Sirene su se oglasile širom Ukrajine i u sredu, i ima izveštaja o granatiranju, ali ne i o intenzivnim napadima zabeleženim prethodna dva dana. Ukrajinski guverned delimično okupiranog Donjecka rekao je da je sedam ljudi stradalo u ruskom granatiranju jedne pijace u gradu Avdivka.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je da se Ukrajini pošalje više sistema za PVO.

"Potrebno nam je više tipova za odbranu iz vazduha - kratkog, dugog dometa, dronova", rekao je Stoltenberg na početku samita.

Takođe je pozvao članice da pojačaju oružane zalihe, odnosno izdvoje više za odbranu kako bi mogle da pomažu Ukrajini.

U utorak su u Ukrajinu stigli i prvi nemački sistemi za PVO, IRIS-T SLM, rekao je izvor iz nemačkog ministarstva odbrane. Jedan neimenovani američki zvaničnik kaže da je to znak da je Nemačka posvećena da pomogne Ukrajini, posebno posle ruskih raketnih napada.

"Užasno je sve što dogodilo. Ali, činjenica da Rusija ima mogućnosti da tako nešto uradi, i da gađa civilnu infrastrukturu i mete, nije iznenađenje", kaže američki zvaničnik.

Stoltenberg je ocenio da su ruski raketni napadi znak slabosti koji pokazuje da Vladimir Putin ostaje bez opcija, jer ruske snage gube na terenu.

Članice NATO-a će se sastati sa članicama Grupe za odbranu Ukrajine, u kojoj je i ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov.

Očekuje se da jedna od tema razgovora bude i pretnja Rusije nuklearnim oružjem. Stoltenberg je rekao da za sada nisu uočene promene u postavci ruskog nuklearnog oružja.

"Ali bićemo na oprezu i pratiti pažljivo, jer nuklearne pretnje i nuklearna retorika koje dolaze iz Rusije, su veoma opasne".

Ministri članica NATO-a će razgovarati i o zaštiti infrastrukture, što je postalo važna tema otkako su se desile eksplozije na Severnom toku u Baltičkom moru.

U sredu je uočena i pukotina na ruskom naftovodu "Družba" u Poljskoj, ali je saopšteno da je reč o slučajnom oštećenju, a ne sabotaži.

NATO je upozorio da će odgovoriti na napade na važnu infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG