Linkovi

"Zarobljeni": Američka dijaspora godinu dana nakon zabrane putovanja


Obaveštenje međunarodnim putnicima na aerodromu Logan u Bostonu, 29. jun, 2017. , REUTERS/Brian Snyder
Obaveštenje međunarodnim putnicima na aerodromu Logan u Bostonu, 29. jun, 2017. , REUTERS/Brian Snyder

Pre godinu dana predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu, koja će postati njegova najkontroverznija odluka čija se legalnost do danas testira. U pitanju je zabrana putovanja za grupu državljana većinski muslimanskih zemalja, inicirana zarad nacionalne bezbednosti.

Ubrzo nakon molitve tokom blagog zimskog dana, muškarci zastanu da razgovaraju u bruklinškoj Atlantik aveniji. Normalna pojava u godini promene za njujoršku zajednicu islamske veroispovesti

Ipak, posledice naredbe o zabrani putovanja predsednika Trampa, sa višestrukim sudskim presudama i revizijama, su evidentne. Vernici iz Jemena i ostalih zemalja zahvaćenih zabranom su potišteni.

“Mislio sam da će ljudi u Americi, zbog vlade i demokratije učiniti nešto kako bi promenili odluke ovog tipa, Trampa.", razočarano saopštava imigrant iz Jemena Mohamed Galeb.

“Zamislite da ne vidite majku, oca, vašeg brata ili sestru. Zamislite da se nalaze negde gde znate da nisu bezbedni. Ma dajte molim vas, to je totalno teško podneti.”, rekao je za Glas Amerike Amerikanac poreklom iz Jemena, Ali Abdul.

Jemen, nacija zaglavljena u trogodišnjem civilnom ratu, jedna je od šest većinski muslimanskih zemalja čijim državljanima je zabranjen ulazak u SAD - zbog, kako naredba kaže, zaštite Amerikanaca od terorističkih napada.

Odluka o Jemenu, prva u nizu zabrana putovanja, izazvala je prošlog januara velike proteste na aerodromima širom zemlje.

Međutim, nedavna odluka o dodavanju centralnoafričke države Čad na listu zbunila je imigrante iz te zemlje.

“Čad je aktivni član grupe G5 koja se bori protiv terorista u regionu Sahel. Mi smo žrtve terorizma u našoj zemlji.”, objašnjava Hasane Majo Abakaka, imigrant iz Čada

Hasane Majo Abakaka, stanovnik Čada i otac petoro dece, živeo je u Njujorku 19 godina. Ipak, nakon što je njegova država stavljena na listu za zabranu putovanja u septembru, kaže da se osećao “zarobljenim”, zabrinut kako će poslovati, posetiti porodicu u inostranstvu i da li će ga američki službenik na granici pustiti u povratku za SAD.

Za razliku od Majo Abakake, Mohamed Musleh, stanovnik Jemena, putovao je u svoju zemlju nakon uspostavljanja zabrane. Iako restrikcija ne utiče na njega direktno zbog posedovanja zelene karte, on kaže da se sistem provere kroz koji prolazi znatno promenio.

“Pitaju vas dosta pitanja. Uzimaju vam telefon, traže da provere šta imate na njemu i pitaju ‘Kakve slike imate?’. To je sumanuto. Ranije nikada nije bilo ovako.“, tvrdi Mosleh.

Turistički agent Vadah Mubarz, čija kompanija posluje sa većinskom populacijom u Jemenu, kaže da je tokom protekle godine potražnja za uslugama koje pruža opala za 50 odsto.

Dodaje i da će ako zabrana potraje možda prestati sa poslovanjem, što za njega nije velika stvar, ali zaključuje da bez porodice ne može.

XS
SM
MD
LG