Linkovi

Završen popis na Kosovu, rezultati za šest meseci


Konferencija za novinare predstavnika Agencije za statistiku Kosova (Foto: Budimir Ničić/VOA)
Konferencija za novinare predstavnika Agencije za statistiku Kosova (Foto: Budimir Ničić/VOA)

Na Kosovu je završen popis stanovništva, domaćinstava i stanova, konačni rezultati biće poznati za šest meseci, a prema rečima direktora Agencije za statistiku Kosova Avnija Kastratija očekuje se da je prema dosadašnjim podacima registrovano oko 1.600.000 stanovnika.

“Sve zajednice su bile otvorene za popis i zalagale su se da se popišu. Učešće svih manjihnskih zajednica je bilo masovno, osim srpske zajednice u četiri opštine na severu Kosova, oni su delimično učestvovali”, kazao je Kastrati.

Na tvrdnje Kastratija da je bilo masovnog popisa u svim sredinama, osim kod srpske zajednice na severu, reagovali su novinari koji na Kosovu izveštavaju na srpskom jeziku. Oni su tvrdili da u pojedinim većinski srpskim sredinama južno od Ibra popisivači nisu došli do svih domaćinstava, te da su pojedini građani ostali nepopisani. Međutim Kastrati je naveo da su “građani imali dovoljno vremena za registraciju i da su popisivači učinili sve što su mogli”.

Završen popis na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

„U nekim srpskim zonama popisivači su dolazili čak tri puta u zadnjih nedelju dana. Građani srpske nacionalnosti su tada pokušali da se pridruže, jer su videli značaj popisa, ali tokom prethodnih pet nedelja nisu se odazvali. Ovo je projekat popisa i Kosovska agencija za statistiku je uradila najbolje moguće. Davana je mogućnost da se registruju iz svih opština, bez obzira na etničku pripadnost. Radili smo nemoguće da se i srpska zajednica odazove“, rekao je Kastrati.

Kastrati nije precizirao šta je to Agencija za statistiku Kosova “nemoguće” uradila da bi se Srbi registrovali, ali je istakao da je dobrom organizacijom, ova agencija uštedela pola miliona evra od budžeta koji je bio obezbeđen za popis.

Na pitanje novinara zašto u srpskim medijima nije bilo plaćene kampanje za proces popisa, Kastrati je rekao da su za promociju ovog procesa bile zadužene dve srpske nevladine organizacije i to kako je rekao, jedna južno i jedna severno od reke Ibar.

Međutim, na pitanje koje su to organizacije i koliko su para dobile za tu namenu, Kastrati nije mogao da odgovori.

“Nemam tačne podatke za nevladine orgnizacije, ni za novac, ni za budžet, ne znam to”, rekao je Kastrati.

Da popisivači nisu došli do svih ljudi, pokazuje i primer stanovnika Gračanice Gorana Dimića. On je danas došao u prostorije Agencije za statistiku Kosova da kako kaže “proveri zbog čega popisivači nisu došli kod njega”.

“Oni (popisivači) su ostavili samo papir kod kuće, ja sam zvao na broj telefona, oni su rekli da će da dođu, ali niko nije došao. Da ne bih imao nekih posledica, došao samo ovde u Agenciju za statistiku da vidim da li mogu da se popišem”.

Dimić dodaje da mu je obaveštenje sa podacima u kome se navodi da je popisivač dva puta dolazio kod njega ostavljeno na kapiji od dvorišta.

“On (popisivač) je rekao da je dolazio dva puta, da su se navodno menjali, ja sam zvao telefonom i oni su rekli da će da dođu, ali niko nije došao. Ja ne radim nigde, kući sam bio, ne znam kad su bili. Ne znam, ja sam došao ovde da ne bih imao nekih posledica, mi nismo krivi”, kaže Dimić.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova na Kosovu počeo je 5. aprila. Bilo je predviđeno da traje do 17.maja, ali je Vlada Kosova taj rok produžila do 24. maja, kada je i zvanično ovaj proces na Kosovu završen.

Međutim, na osnovu predloga Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova, kao i Agencije za statistiku Kosova, popis kosovske dijaspore putem portala e- diaspora trajaće do 31. avgusta 2024. godine.

Tokom procesa popisa više puta je upozoravano da su predviđene kazne od 30 do 2.000 evra za one koji odbiju da učestvuju u popisu.

XS
SM
MD
LG