Linkovi

Žene u kriptovalutama našle izvor finansiranja startapova


Objašnjenje funkcionisanja tehnologije Blockchain-a
Objašnjenje funkcionisanja tehnologije Blockchain-a

Bitkoin i kriptovalute za mnoge od nas su i dalje misterija, ali za startape koji su osnovale žene, to je alternativni način za prikupljanje novca u industriji tehnologije.

U svetu tehnološkog startapa, novca za nove ideje ima ne pretek … ako ste muškarac. Žene obično ostanu uskraćene.

“U svetu rizičnih investicionih poduhvata dominiraju muškarci sa 94 odsto što otežava ženama i manjinama da sakupe sredstva, iz različitih razloga, uključujući polne predrasude”, kaže Liza Veng, generalna direktorka kompanije "Sheworx".

Žene preduzetnice počinju da pronalaze alternative finansiranja i pažnja im je usmerena na najveći fenomen o kojem se najviše priča u industriji tehnologije i finansija - kriptovalute i Blockchain, odnosno šifrovane baze podataka transakcija bitkoina.

"Privlačnost Blockchain-a je to što se time izbacuje posrednik, odnosno izbacuju se oni koji traže zakup za aplikacije", objašnjava Kerolin Rekhau, operativna direktorka kompanije "Consensys".

Kada se izbaci posrednik, to takođe ide u prilog prikupljanju sredstava. Inicijalna javna ponuda tokena, skraćeno ICO, omogućava osnivačima da prikupe finansije izdajući digitalni token ili koin specifičan za njihov Blockchain biznis.

"Ne postoji nasleđe muške dominacije u Blockchain-u, jer nema nasleđa. Zašto da se ne uključimo i izgradimo nešto", upitala je Mišel Mekormak.

Mišel Mekormak je osnovala “Casting Coin”, digitalnu valutu koju planira da iskoristi kao platformu za angažovanje javnosti u cilju povezivanju modela i brendova.

"Ako pogledate izvan te male zajednice rizičnih investicija i ljudi koji tamo obično kontrolišu kapital, videćete otvoreni svet u kojem se žene slobodno kreću i mogu da se dokažu", kaže Rekhau.

Ipak, ovo je još početna faza za tu tehnologiju.

"Vidimo dosta priliva brzog novca u ICO. Ali ne bih to odmah nazvala uspehom jer želimo da razumemo dugoročnost takvog procesa prikupljanja sredstava", ističa Liza Veng.

Za ove ambiciozne žene, dugotrajni uspeh znači biti deo aktuelne debate.

XS
SM
MD
LG