Linkovi

Krijumčarenje divljih životinja veliki problem za SAD


ARHIVA - Majmun gleda u sladoled napravljen od voća i povrća za životinje zbog toplotnog talasa, u zoološkom vrtu Čapultepek, u Meksiko Sitiju, 30.maja 2024.(Foto: Reuters/Henry Romero)
ARHIVA - Majmun gleda u sladoled napravljen od voća i povrća za životinje zbog toplotnog talasa, u zoološkom vrtu Čapultepek, u Meksiko Sitiju, 30.maja 2024.(Foto: Reuters/Henry Romero)

Američki Sekretarijat za unutrašnju bezbednost saopštio je da krijumčarenje divljih životinja donosi profit od oko 23 milijarde dolara godišnje. Da bi se u javnosti ukazalo na taj problem, u Los Anđelesu je otvorena izložba posvećenja prokrijumčarenim životinjama.

Aligator Flafi je završio u Centru za učenje o divljini u Silmaru, u Kaliforniji, pošto je postao prevelik za kućnu kadu u kojoj je živeo. Njegovi vlasnici mogu da budu osuđeni za krivično delo zato što je u Kaliforniji ilegalno držati egzotične životinje - uključujući aligatore - kao kućne ljubimce.

Dejvid Rajherd je suosnivač obrazovnog centra o divljim životinjama, u kojem Flafi i neke druge napuštene životinje sada žive.

“To je američki aligator kojeg je neko imao kao ljubimca, držao ga je u kadi, i u tom slučaju, oni su ga zapravo dobrovoljno pustili na slobodu", kaže Rajherd.

Godine 2005. aligator Redži je bio na naslovnicama kad se pojavio u vodama Los Anđelesa. Trebalo je 18 meseci da bude prebačen u zoološki vrt u u tom gradu. Njegovi bivši vlasnici su ga nabavili na crnom tržištu.

Krijumčarenje divljih životinja tema izložbe u Los Anđelesu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00


Sara Voker iz Udruženja zooloških vrtova i akvarijuma kaže da egzotične životinje mogu jednostavno da se pronađu na crnom tržištu.

“Širom Sjedinjenih Država, inspektori za divlje životinje zaplene 27 živih životinja dnevno… prokrijumčarene su, ponekad preko pošte, ponekad avionima, uz teret i sa putnicima. Verovali ili ne, postoje ljudi sa pticama i kornjačama i svim vrstama životinja, koje su bukvalno zalepili i vezali za svoje telo", istakla je Voker.

Zvaničnici na aerodromu u Los Anđelesu, glavnoj vazdušnoj luci na zapadnoj obali, pronašli su mnogo egzotičnih životinja. Zato su oni koji brinu za njih odlučili da otvore izložbu posvećenu trgovini divljim životinjama.

“To je naša četvrta izložba u Sjedinjenim Državama. Aerodrom u Los Anđelesu je važna lokacija, jer zbog tako velikog prometa na njemu, može da se vidi mnogo životinja i proizvoda koji se krijumčare svakodnevno", kaže Voker.

Krijumčarenje divljih životinja donosi lovokradicama i trgovcima oko 23 milijarde dolara godišnje, prema podacima Sekretarijata za unutrašnju bezbednost SAD. Rajherd kaže da od nekih vrsta ptica može da se zaradi mnogo novca.

“Neke vrste ptica mogu da budu veoma skupe, kao što su tukani i različite vrste ugroženih papagaja. Mnoge egzotične mačke - čak i tigrovi - su iznenađujuće manje skupe nego što se misli".

Tragedija je međutim što, prema rezultatima nedavne studije, oko 70 odsto krijumčarenih egzotičnih ljubimaca ugine pre nego što stignu do tržišta. A oni koji su spaseni često završe u skloništima koja ne znaju kako da se brinu o njima.

XS
SM
MD
LG