Linkovi

Invazivna riba u Americi ipak nije "pojela konkurenciju"


Majk Saliki sa zmijoglavom ribom (Foto: Mike Sielicki)
Majk Saliki sa zmijoglavom ribom (Foto: Mike Sielicki)

Invazivne biljke i životinje remete zalihe hrane, prenose bolesti i svake godine širom svijeta pričine štetu od, kako se procjenjuje, 423 milijarde dolara. Kada se u vodenim tokovima blizu američke prijestonice pojavila azijska zmijoglava riba, eksperti su upozoravali da bi mogla da “proždere konkurenciju” i poremeti ekosistem. Međutim, to se na kraju nije dogodilo.

Većinu jutara, ako su vremenski uslovi pogodni, Majk Saliki peca u Frederiskburgu,u Virdžiniji, oko sat vremena od prijestonice Vašingtona.

Majk pokušava da ulovi zmijoglavu ribu koja se nekada smatrala prijetnjom po okolni ekosistem.

“To je najbolja riba koja se ikada pojavila u Americi. Nadam se da će završiti u svim vodama kako bi svi mogli u njoj da uživaju”, kaže Majk za Glas Amerike.

Invazivna riba u Americi ipak nije opasna
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Seliki lovi zmijoglavu ribu već 20 godina, od kako se prvi put pojavila u potoku Potomak koji se uliva u istoimenu veliku rijeku koja prolazi kroz područje Vašingtona.

“Voda je veoma plitka, sa puno trave i savršeno je stanište", objašnjava Saliki.

Kada su se prvi put pojavile u području Vašingtona prije dvije decenije, zvaničnici su bili uznemirani. Ta vrsta ribe može da bude duža od 83 centimetra.

Ima zube, može da udiše vazduh i da preživi na kopnu nekoliko dana. Naučnici su brinuli da bi mogla da uništi lokalne riblje vrste.

Zmijoglava riba
Zmijoglava riba

“Strahovalo se da će biti toliko zmijoglavih riba da će opteretiti sistem. To se nikada nije dogodilo”, ističe biolog Džon Odenkirk iz Sekretarijata za prirodne resurse Virdžinije.

Odenkirk kaže da zmijoglave ribe nisu postale primarne u regionalnim vodenim tokovima dijelom i zato što su ih otkrili drugi predatori, među kojima su ptice i neke vrste riba. Prisustvu zmijoglavih riba prilagodio i njihov plijen, manje ribe.

Zbog toga, ne pada broj vrstama koje zmijoglave ribe jedu. I njihov broj sugeriše da nemaju neki uticaj”.

Takođe postoji tržište za ovu invazivnu vrstu. Smatraju se popularnim delikatestom zbog blagog ukusa i čvrste teksture, kaže Seliki.

“Ima ukus piletine. Riječ je o najhranjivijem obroku koji ćete ikada imati”.

Iako zmijoglave ribe nisu imale upadljiv negativni uticaj na ekostistem, Odenkirk i dalje nije spreman da u potpunosti prihvati tu invazivnu vrstu.

Džon Odenkirk (C) lovi zmijoglavu ribu u Virdžiniji
Džon Odenkirk (C) lovi zmijoglavu ribu u Virdžiniji

Ako se pojave negdje drugo, gdje su možda ugrožene vrste ribe i nema mnogo rraznolikosti, moglo bi da bude nekih negativnih posljedica. Zbog toga postoji oklijevanje da zmijoglave ribe budu svugdje prihvaćene”.

Zabrinuti državni zvaničnici su prije više godina savjetovali građanima da ubijaju zbijoglave ribe kada ih ulove. Međutim, prema nedavnoj anketi, 40 odsto ljudi koji upecaju tu vrstu, vraća je u vodu.

XS
SM
MD
LG