Linkovi

Mihajlović: Lavrov zloupotrebljava neuvođenje sankcija Rusiji


Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije (Foto: Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS)
Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije (Foto: Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS)

Zorana Mihajlović, potpredsednica tehničke Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, saopštila je da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Pokušavajući da pokaže da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu, iako je Srbija glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje rat”, saopšteno je iz kabineta ministarke u tehničkoj Vladi.

"Srbija se jasno opredelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Evropa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku", istakla je Mihajlović.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Ona je ocenila da Lavrov, umesto da poštuje odluku Srbije da ne uvedi sankcije Rusiji, zloupotrebljava tu činjenicu predstavljajući je kao podršku Srbije ruskoj strani u sukobu.

"Iako govori o prijateljstvu dve države, ovakvim ponašanjem na delu pokazuje suprotno", navela je Mihajlović u saopštenju.

Sergej Lavrov o Srbiji se oglašavao tokom posete ministra unutrašnjih poslova u tehničkoj Vladi Srbije Aleksandra Vulina Moskvi.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je nakon susreta dvojice zvaničnika u ponedeljak saopštilo da je Lavrov tokom sastanka sa Vulinom rekao da se dijalog Srbije i Rusije postepeno razvija na svim nivoima bez obzira na, kako je navedeno, složenu međunarodnu situaciju.

"Aleksandar Vučić i Vladimir Putin razgovaraju telefonom, upoređuju pozicije, usklađuju naše dalje korake", navedeno je saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Uzimajući u obzir nedavno pogoršanje situacije na Kosovu i tenzije koje su tamo i dalje prisutne, ukazano je na neophodnost da se u pokrajini reguliše situacija na osnovu strogog poštovanja normi međunarodnog prava, uz oslanjanje na Rezoluciju 1244 SB UN, i pri punom uvažavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zakonitih prava i interesa Srbije“, navodi se u tekstu saopštenja ruske strane.

Vulin, ministar u odlazećoj Vladi Srbije koji u javnosti promoviše proruske stavove, u Moskvi se susreo i sa zvaničnicima ruske državne kompanije “Rosteh” i državne agencije “Rosoboroneksport” general-pukovnikom Sergejem Čemezovim i Aleksandrom Mihejevim, čija je delatnost u oblasti odbrambene industrije.

Sergej Šojgu, ministar odbrane Ruske Federacije, Vulina je odlikovao ordenom za zasluge u unapređenju saradnje Srbije i Rusije u oblasti odbrane, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Vulinova poseta Moskvi naišla je na osudu, između ostalog i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika.

On je poručio da se svaki napredak na evropskom putu Srbije može zasnivati samo na istinskoj i doslednoj posvećenosti evropskim principima, vrednostima i politikama.

"To uključuje usklađivanje spoljne i bezbednosne politike Srbije sa politikom Evropske unije - na postupan način i sa istinskim interesom za donošenje političkih odluka koje odražavaju buduće usklađivanje", ocenio je Bilčik.

Upozorio je da je usklađenost Srbije u tom domenu bila i ostala najniža u regionu.

"Potpuna usklađenost sa spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji, kao i normalizaciju odnosa Srbije sa Kosovom, odrediće tempo pristupanja EU. Ovo je konzistentna poruka Evropskog parlamenta i uključena je u moj Izveštaj o Srbiji za 2021. godinu, koji je usvojen prošlog meseca ogromnom većinom u Strazburu", poručio je Bilčik.

Rusija je, uz Kinu i Belorusiju, jedan od vojno-političko-ekonomskih partnera Srbije, koja se poslednjih osam godina nalazi u pristupnom procesu za članstvo u Evropskoj uniji, i na tom putu pokazuje promenjiv učinak.

Rusija, strukturama vlasti u Srbiji pruža podršku u vođenju politike u okviru koje Kosovo, smatraju neotuđivim delom državne teritorije.

Usled te saradnje zapadni partneri i Evropska unija Srbiji upućuju učestale kritike zbog nedovoljne usklađenosti spoljne politike Srbije sa onom koju sprovodi Unija, dok sa druge strane, vlasti Srbije uzvraćaju da ta usklađenost nikada nije bila veća.

XS
SM
MD
LG