Osude ubistva, pozivi na detaljnu istragu

Pripadnici kosovske policije i KFOR-a na mostu u Mitrovici posle napada na službenika Euleksa, 19. septembra 2013.

Ubistvo pripadnika EULEKS-a osudile su i brojne političke partije predstavnici kosovskih institucija i civilnog društva. Pojedini su mišljenja da ovaj incident usmeren protiv interesa građana na severu Kosova.
Komentarišući ubistvo pripadnika EULEKS-a na severu Kosova poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković smatra da postoji više, kako je kazala, onih kojima bi odgovaralo da sever Kosova ponovo postane veći problem u međunarodnim krugovima. Po njenim rečima zbog toga treba sprovesti detaljnu istragu i što pre otkriti počinioce.

„Mislim da će prva sumnja pasti na one koji spremaju antikampanju, ali mislim da njima baš i ne odgovara ovaj incident. Ne mislim ni da odgovara, ni jednom normalnom Srbinu i zato mislim da tu može biti više faktora, uključujući i predstavnike drugih zajednica“, kaže Rada Trajković.

Aleksandar Stojanović iz Centra za razvoj lokalnih sredina iz Kosovske Mitrovice kaže da je ovaj događaj uznemirio građane severa Kosova, i smatra da je taj akt usmeren protiv njihovih interesa.

„U ovom trenutku ovaj incident ne ide nikome u prilog, a naročito ne građanima severa Kosova, koji su godinama u jednoj političkoj neizvesnosti, gde je bilo puno nasilja i svi su željni mira i mirnog rešavanja situacije“, rekao je za Glas Amerike Stojanović.

Predrag Radonjic urednik KIM radija smatra da istraga o ubistvu pripadnika EULEKS-a treba da bude usmerena na to kome bi i zbog čega ovakav incident u ovom trenutku odgovarao.

„Mi u ovom trenutku ne znamo ko je to uradio, ali je jasno šta je uradio. Uradio je nešto što je pogubno za Srbe na severu, stvar koja je loša po Beograd, uradio je pogubnu stvar za one koji su za izlazak na izbore i koji su protiv izlaska Srba na lokalne izbore. Tako da mislim da u kontekstu toga, kome ovo odgovara ili ne odgovara, treba da bude i usmerena i istraga“, kazao je Radonjić.

Ubistvo policajca EULEKS-a na severu Kosova osudili su i najviši zvaničnici kosovskih institucija. Premijer Kosova Hasim Tači rekao je da je napad na pripadnike EULEKS-a ružno i sramotno delo protiv vladavine reda i zakona u tom delu Kosovo i zatražio da se počinioci dela privedu pravdi.

I predsednica Kosova Atifete Jahjaga oštro je osudila napad, rekavši da je "napad na EULEKS napad na vrednosti države Kosovo".

Skoro sve političke partije na Kosovu osudile su ubistvo pripadnika EULEKS-a i zatražile od nadležnih da pronađu odgovorne.