Sahranjena Jovanka Broz

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Jovanke Broz ispred Kuće cveća

Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, sahranjena je u Kući cveća uz državne i vojne počasti
Više od 70 novinarskih ekipa pratilo je danas sahranu Jovanke Broz u Beogradu u Kući cveća.

Uz državne i vojne počasti, danas je u Kući cveća sahranjena Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Po njenoj želji, ona je sahranjena pored Titovog groba, uz melodiju "O bela ćao", a na ploči od belog mermera, zlatnim slovima, kao onima na Titovoj ploči, ispisano je "Jovanka Broz 1924-2013".

U prisustvu članova porodice, predstavnika državnog vrha, članova diplomatskog kora i stranih delegacija, od Jovanke Broz se oprostio premijer Srbije Ivica Dačić uz poruku da treba priznati da je počinjen greh i prema njoj i prema sopstvenoj istoriji, u kojoj nacije i narodi grade svoj identitet:

"Jovanka do pred smrt – kao da nikada nije postojala. Kao da nije bila žena koja je upoznala više svetskih lidera nego bilo koji političar posle nje. Koja je obišla čitav svet i koja je svugde dočekivana sa dostojanstvom, koje mi i danas pokušavamo ponovo da nađemo."

Sahrani Jovanke Broz su prisustvovali su i njeni saborci iz Šeste ličke partizanske divizije, u kojoj se ona borila u Drugom svetskom ratu, kao i više delegacija antifašističkih i boračkih organizacija iz okruženja. U ime udruženja boraca od Jovanke Broz se oprostio predsednik Republičkog odbora Subnora Miodrag Zečević:

"Kada si ostala sama život ti tek tada nije bio lak. Jedno malo oduženje duga države je sahrana pored voljenog čoveka, kome si poklonila mladost i posvetila život. Počivaj u miru. Bila si i bićeš deo nas."

Ispred Kuće cveća bilo je nekoliko hiljada ljudi koji su aplauzom poslednji put pozdravili Jovanku Broz. Građani koji su pokušavali da uđu u Kuću cveća su izgazili cveće ispred tog zdanja, u komešanju neki su pali ispred fontane, zbog čega je policija je uspostavila kordon i puštala građane po grupama u mimohod.