U Srbiji 457 obolelih, 73 nova slučaja, uskoro nove mere

Arhiva, ilustracija - Uzorak za testiranje na prisustvo koronavirusa

Tokom protekla 24 sata u Srbiji su registrovana 73 nova slučaja koronavirusa, tako da je sada 457 inficiranih, a danas u toku dana preminuo je još jedan pacijent i to je peta žrtva, izjavila je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović.

Od 73 osobe koje su bile pozitivne na korona virus, na bolničkom lečenju je zadržano 47, a ostali su poslati u kućnu izolaciju.

Tokom noći između srede i četvrtka preminule su dve osobe, objavljeno je jutros na sajtu za praćenje te bolesti covid19.rs.

Kako se navodi, preminuo je K. S. (80) koji je bio hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i koji je bio na respiratoru.

Ne propustite: U Srbiji 384 slučajeva zaraženih, četiri smrtna slučaja zbog korona virusa

U saopštenju se navodi da je čovek bolovao od kardiomiopatije, imao visok pritisak i hroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes.

Preminula je i P. B, 62 godine stara žena koja je bila hospitalizovana u Kliničkom centru u Nišu. Ona se takođe nalazila na respiratoru, a bolovala je od arterijske hipertenzije i dijabetesa, kao i reumatoidnog artritisa.

U Srbiji su do današnjeg dana registrovana 384 slučaja kovida. Prema informacijama od srede, 203 pacijenta su hospitalizovana.

Uskoro nove mere, još uvek se ne zna kakve

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević najavila je danas da bi nove mere za Beograd, Niš i Valjevo mogle biti saopštene uskoro i da još nije poznato kakve će one biti.

Ona je kazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu na sastanku kriznih štabova pitao lekare da li je potrebno zatvaranje ta tri grada i da su oni rekli da za sada to ne treba raditi i da situaciju ponovo treba razmotriti za 24 sata.

Vasiljević je istakla da mera izolacije celog grada podrazumeva da ne postoji transport između gradova i da ljudi ne mogu da izađu i uđu u grad, da se zaraza ne bi širila, ali da bi u tom trebalo da bude omogućeno snabdevanje hranom.

Ona je rekla da više nema resornih ministara, već da su svi resorni i zaduženi da pomognu Srbiji, jer Srbija mora da se bori skoro sama, jer nema solidarnosti, ali je naglasila važnost pomoći iz Kine i Norveške.

Privredni subjekti da se ponašaj odgovorno

Ministarstvo privrede apelovalo je u četvrta na sve privredne subjekte da vode računa o svom interesu, ali i o interesu svojih partnera u ovoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, i da kroz solidarnost "zajednički prebrodimo period smanjene privredne aktivnosti".

Imajući u vidu međusobnu povezanost svih privrednih subjekata, Ministarstvo privrede naglašava da jedino ukoliko "u lancu uspemo da održimo likvidnost svih karika, uspećemo da nakon prestanka važenja vanrednog stanja brzo podignemo privrednu aktivnost".

Ukoliko usled primene različitih vidova prinudne naplate veliki broj privrednih subjekata bude blokiran, ostane bez većeg dela likvidnih sredstava ili onemogućen da nastavi sa radom u toku ili nakon vanrednog stanja, "put oporavka za celu privredu, a pogotovo velike sisteme, biće znatno duži i teži", poručeno je u saopšenju.

Suđenje za kršenje samoizolacije putem video linka

Ministarstvo pravde saopštilo je da je uputilo dopis sudovima koji će voditi postupke protiv lica koja su prekršila mere samoizoilacije da ta suđenja organizuju putem video linka, u cilju zaštite kako zaposlenih, tako i lica protiv kojih se vodi postupak.

Sudovi su upućeni da obezbede neophodne tehničke uslove za vođenje postupaka.

Kako se navodi, zbog kršenja mera samoizolacije u pritvoru se nalazi 108 osoba, a obezbeđena su tri posebna objekta u kojima su smeštena lica koja prekrše mere samoizolacije i oni se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

U Vršcu su trenutno 44 osobe, u Požarevcu 43, a u Pirotu 21, piše u saopštenju.