Gradonačelnik Mariupolja: Rusi pojačali granatiranje

Posledice ruskog granatiranja Mariupolja (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)

Ruske trupe pojačale su granatiranje ukrajinskog lučkog grada Mariupolja i u napadima koriste avijaciju, izjavio je gradonačelnik Vadim Bojčenko.

Grad je u teškoj opsadi. Bezobzirno granatiranje stambenih oblasti senastavljam kao i vazdušni napadi", rekao je Bojčenko ukrajinskoj državnoj televiziji.

Prema njegovim rečima, na hiljade dece, žena i starijih građana otvorena je vatra kada su tokom jutra prispelu na moguću evakuaciju humanitarnim koridorom.

Russia je dala obećanje da će prekinuti granatiranje Mariupolja, lučkog grada sa 430.000 stanovnika i Volnovakha, grada na istoku zemlje, ali je prema njegovim to prekršila.

Ne propustite: Nastavljeni napadi na Donbas, Pentagon optužuje Moskvu za ratne zločine

Rusija je tokom invazije na Ukrajinu ostvarila napredovanje na jugu zemlje - nastojeći Ukrajini da onemogući izlaz na more, izveštava agencija Asošijeted pres.

Zauzimanje grada Mariupolja, koji je pod napadima poslednjih šest dana, omogućio bi Rusiji da uspostavi kopneni koridor do Krima - ukrajinskog polustrva koje je nelegalno anektirala 2014. godine.

Sa druge strane i rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da ruske trupe sprovode ofanzivu u Ukrajini i zauzele su nekoliko gradova i sela, prenosi ruska nezavisna agencija Interfaks.

U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije navedeno je da su u borbama nadomak Žitomira, oko 100 km zapadno od Kijeva, oborena četiri ukrajinska borbena aviona Su-27.

Državna agencija TASS objavila je da su ruske snage od početka invazije na Ukrajinu 24. februara uništile 69 aviona na zemlji i 21 u vazduhu, izvestila je agencija Rojters.

Inače, Rusija i Ukrajina će u ponedeljak održati treću rundu pregovora o okončanju neprijateljstava, objavio je ukrajinski pregovarač David Arakhamija na društvenoj mreži Fejsbuk – ne navodeći više detalja.

Ukrajina i Rusija su se u četvrtak saglasile da uspostave humanitarne koridore kako bi se civilima omogućilo da napuste neke od borbenih zona.

Prema informacijama sa terena, bilo je kršenja primene tih dogovora.

Ne propustite: Neizvesna evakuacija civila iz Mariupolja i Volnovahe