Putin obećao pobedu Rusije, prenos govora na kratko prekinut

Ruski predsednik Vladimir Putin na skupu povodom obeležavanja osme godišnjice aneksije Krima, na stadionu Lužniki u Moskvi (Foto: Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin via REUTERS)

Ruski predsednik Vladimir Putin je u petak, na skupu na prepunom fudbalskom stadionu, pravdao invaziju Ukrajine i obećao desetinama hiljada okupljenih građana da će Kremlj ostvariti svoje ciljeve, prenosi agencija Rojters.

"Znamo šta treba da uradimo, kako i po koju cenu. I apsolutno ćemo realizovati sve naše planove", rekao je Putin na mitingu na stadionu Lužniki u Moskvi.

Dodao je da vojnici koji se bore u, kako je Moskva naziva, "specijalnoj operaciji u Ukrajini" pokazuju jedinstvo Rusije.

"Rame uz rame, pomažu jedni drugima, pružaju podršku i kada je potrebno, telima štite jedni druge od metaka kao braća. Dugo nismo imali takvo jedinstvo", ustvrdio je ruski lider.

Ne propustite: UN: Od početka rata ubijeno najmanje 816 civila, ranjeno 1.333

Dok je Putin govorio, državna televizija je na kratko prekinula prenos njegovog govora i emitovala snimak patriotskih pesama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putinov govor prekinut zbog tehničkog kvara na jednom od servera, prenosi novinska agencija RIA.

Ruski predsednik rekao je da je operacija u Ukrajini bila neophodna zato što Sjedinjene Države koriste tu zemlju da prete Rusiji, te da je Rusija morala da se brani od "genocoda", nad Rusima u Ukrajini.

Ukrajina ističe da se bori za svoj opstanak i da su Putinove tvrdnje o genocidu besmislicaa. Zapad navodi da su tvrdnje da želi da razbije Rusiju izmišljotina.

Bina, na kojoj je Putin govorio, bila je ukrašena sloganima "Za svet bez nacizma" i "Za našeg predsednika", uz slovo Z - kojim su označene ruske vojne snage u Ukrajini.