Džonson: Ruska pobeda bi donela "novo doba zastrašivanja"

  • Asošijeted pres

Britanski premijer Boris Džonson govori na skupu Konzervativne stranke u Blekpulu (Foto: REUTERS/Phil Noble)

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu "prekretnica za svet" i upozorio da bi pobeda snaga ruskog predsednika Vladimira Putina označila početak "novog doba zastrašvanja".

Džonson je u obraćanju na konferenciji Konzervativne stranke rekao da je Putin "prestravljen" da bi primer slobodne Ukrajine izazvao prodemokratsku revoluciju u Rusiji.

Poručio je da "se pobednički Putin ne bi zaustavio u Ukrajini, i kraj slobode u toj zemlji značio bi gašenje nade za slobodu u Gruziji i Moldaviji i početak novog doba zastrrašivanja širom istočne Evrope, od Baltika do Crnog mora".

Ne propustite: UN: Gotovo 850 civilnih žrtava u Ukrajini

Džonson je pohvalio ukrajinsku odbranu zemlje i dodao da je takođe "instinkt" Britanaca da "biraju slobodu".

Kao primer, rekao je da su birači na referendumu 2016. godine glasali da napuste Evropsku uniju "zato što su želeli da budu slobodni da rade stvari drugačije i da zemlja može sama da sobom upravlja".

Lider opozicionih liberalnih demokrata Ed Dejvi nazvao je Džonsona "nacionalnom sramotom" zbog upoređivanja Bregzita i rata u Ukrajini.

“Uporediti referendum sa ženama i decom koji beže od Putinovih bombi je uvreda za sve Ukrajince", naglasio je Dejvi.

Gevin Barvel, šef kabineta bivše konzervativne premijerke Tereze Mej, rekao je da se "glasanje na slobodnom i poštenom referendumu ne može ni na koji način uporediti sa rizikovanjem života da bi se zemlja odbranila od invazije".

Napomenuo je i da Ukrajina želi da postane članica EU.