Tornada pogodila jug Amerike, Luizijana aktivirala Nacionalnu gardu

Uništeni domovi u Nju Orleansu posle snažnoh tornada (Foto: AP/Gerald Herbert)

Lokalne vlasti u Nju Orelansu u sredu procenjuju štetu u području istočno od toga grada, nakon što je u snažnom tornadu poginula jedna osoba, dok je osam povređeno, dok su razoreni domovi, oboreni dalekovodi i prevrnuta vozila.

Tornado je u utorak veče po lokalnom vremenu pogodio područje Arabi, u okrugu Sveti Bernard, srušio zgrade i prevrnuo automobile. Sam grad Nju Orleans je izbegao veću štetu, tvitovala je gradonačelnica Latoja Kantrel.

Arabi je razoren u uraganu Katrina 2005. godine, a zatim ponovo teško pogođen u uraganu Ajda prošle godine.

Portparol okruga Sveti Bernard, koji je istočno od centra Nju Orleansa, rekao je da su ekipe hitne pomoći pronašle telo 26-godišnjeg muškarca blizu njegove kuće, te je osam osoba prebačeno u bolnicu sa manjim povredama.

Jedna tročlana porodica je bila u svom domu, kada je u tornadu iščupan iz temelja, prenosi agencija Asošijeted pres.

“Kuća je pala na sred ulice. U njoj je bila devojčica na respiratoru, a njen otac je molio vatrogasce da pomognu. Oni su već bili unutra i vodili računa o devojčici koja je dobro", ispričao je predsednik okruga Gaj Mekinis.

"Svima smo ušli u trag", rekao je portparol Džon Lejn i dodao da su spasilačke ekipe uglavnom završile posao.

Ne propustite: Desetine žrtava tornada u Americi, više od stotinu ljudi vodi se kao nestalo

Druga tornada, koje je izazvao isti vremenski sistem, pričinila su toliku štetu u Teksasu da je guverner te države proglasio stanje katastrofe u 16 okruga. U Dalasu je poginula jedna žena. Pričinjena je i šteta na zgradama u Alabami, gde su zabeležene i bujične kiše.

U Luizijani, aktivirano je 300 pripadnika Nacionalne garde da raščiste puteve i obezbedne bezbednosnu i inženjersku podršku.

Veći deo južne Luizijane i dalje se oporavlja od uragana Ajda, snažne oluje četvrte (od pet) kategorije koja je u avgustu prošle godine razorila ruralne zajednice južno od Nju Orleansa i odnela više od 100 života u nekoliko američkih država i na Karibima.

Bajdenova administracija je u utorak izdvojila više od milijardu 700 miliona dolara za Luizijanu nakon dve sezone razornih uragana, preneli su lokalni mediji.

Nju Orleans, grad u kojem su većina stanovnika Afroamerikanci, i dalje trpi posledice uragana Katarina 2005. godine, jedne od najsnažnijih oluja u američkoj istoriji koja je odnela najmanje 1.800 života.

Lejn je naveo da ekipe i lokalni zvaničnici idu od ulice do ulice i procenjuju štetu posle tornada sa putanjom dugom oko 3 kilometra.

"Na putanji kojom je oluja prošla je katastrofa. Velika katastrofa. Kuća više nema, raznete su u komade", naveo je portparol okruga Sveti Bernard.