Hrvatska proterala 24 službenika ruske ambasade

ARHIVA - Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov tokom susreta sa hrvatskim šefom diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom u Moskvi (Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Hrvatska je u ponedeljak proterala 24 službenika ruske embasade, među kojima 18 diplomata, zbog ruske invazije na Ukrajinu i "brutalne agresije", saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova, posle sličnih poteza drugih evropskih država, prenosi agencija Rojters.

Iz ministarstva je saopšteno da je ruski ambasador pozvan na razgovor u znak protesta zbog "brutalne agresije na Ukrajini i brojnih počinjenih zločina".

"Veleposlaniku Ruske Federacije uručena je i nota kojom se, skladno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, ruska strana obaveštava o odluci Republike Hrvatske o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu", navodi se u saopštenju.

Ne propustite: Borelj: Dodatne sankcije EU protiv Rusije su "uvek na stolu"

Evropska unija je u petak usvojila novi paket sankcija protiv Rusije, koji obuhvata zabranu uvoza ruskog uglja i nova ograničenja na trgovinu, a sankcionisano je još nekoliko oligarha bliskih Kremlju.