Nestao avion u Nepalu sa 22 putnika

Prodaja karata aviokompanije Tara Er čiji je avion nestao na letu za Džomsom

KATMANDU - Avion privatne avio kompanije u Nepalu nestao je sa 22 putnika i člana posade. Aviokompanija je saopštila da su u avionu bila četiri Indijca, dva Nemca i 16 Nepalaca, uključujući tri člana posade. Sedam putnika su bile žene.

Avion kompanije Tara Er poleteo je iz turističkog grada Pokhara, koji je oko 125 kilometara udaljen od prestonice Katmandua, i leteo je ka Džomsomu. Sada se ta putanja pretražuje helikopterima, ali je obustavljena privremeno zbog loših vremenskih uslova.

„Jedan helikopter za pretragu vratio se u Džomsom zbog lošeg vremena, ali nije locirao avion. Helikopteri su spremni da polete u potragu iz Katmandua, Pokare i Džomsoma kada se vremenski uslovi poprave. Vojni i policijski timovi za pretragu krenuli su prema mestu“, navodi se u saopštenju Uprave za civilno vazduhoplovstvo Nepala.

Avion je izgubio kontakt sa kontrolnim tornjem pet minuta pre nego što je trebalo da sleti u Džomsom, rekao je zvaničnik aviokompanije pod uslovom da ostane anoniman.

Avion kompanije Tara Er kakav je nestao u Nepalu

Policijski zvaničnik Prem Kumar Dani rekao je da je tim za spasavanje i potragu poslat u oblast blizu planine Daulagiri, sedmog najvišeg vrha na svetu sa 8.167 metara.

Nepal ima istoriju avionskih nesreća. Vreme se često može iznenada promeniti, a piste se obično nalaze u teško dostupnim planinskim oblastima.

Početkom 2018. avion US-Bangla Erlajnsa iz Dake za Katmandu srušio se pri sletanju i zapalio, pri čemu je poginula 51 osoba.

Svih 167 ljudi u avionu Pakistan Internešnal Erlajnsa poginulo je kada je avion udario u brdo, dok je pokušavao da sleti u Katmandu. Ova nesreća se dogodila 1992.