Rusi napreduju ka centru Severodonjecka, u gradu još 15.000 civila

Severodonjeck je pod konstantnom ruskom paljbom, kažu ukrajinski zvaničnici

Ruske snage polako napreduju ka centru Severodonjecka, ključnog grada u Donbasu.

Lokalni guverner Serhij Gajdaj rekao je da je u gradu ostalo oko 15.000 civila, a da je većina od 120.000 stanovnika uspela da pobegne. Severodonjeck je pod konstantnom artiljerijskom paljbom ruskih snaga i skoro je sravnjen sa zemljom, kažu ukrajinski zvaničnici.

"Rusi stalno koriste iste taktike. Granatiraju nekoliko sati - tri, četiri, pet sati - zaredom a onda napadaju. Oni koji napadaju umiru. Zatim ponovo sledi granatiranje i napadi, dok se negde ne probiju", opisao je Gajdaj.

Gajdaj je rekao i da ukrajinska vojska ima kuda da se povuče, ako Rusi opkole grad

Ne propustite: EU dogovorila zabranu uvoza ruske nafte, izuzela Mađarsku

Poginuo francuski novinar

Francuski novinar Frederik Lekler-Imhof, star 32 godine, poginuo je na istoku zemlje kada je oklopno vozilo u kojem se nalazio pogodio šrapnel od ruske granate. Izveštavao je za francuski kanal BFM.

Nova francuska šefica diplomatije Katrin Kolona zatražila je istragu o smrti francuskog novinara.

"Francuska zahteva da se istraga sprovede što je pre moguće, i da bude transparentna kada je reč o okolnostima", navela je Kolona u saopštenju. Takođe je tvitovala da je razgovarala sa guvernerom Luganska i da je od ukrajinskog predsednika zatražila sprovođenje istrage.

Francuski predsednik Emanuel Makron tvitovao je da je Lekler-Imhof pogođen dok je bio u humanitarnom autobusu sa civilima koji "su bili primorani da beže od ruskih bombi", i da je u Ukrajini izveštavao o ratnoj stvarnosti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u obraćanju na televiziji da je osvajanje Severodonjecka "ključni cilj okupatora" i poručio da Ukrajina radi sve što može da zaustavi napredovanje ruskih snaga.

"Oko 90 odsto zgrada je oštećeno. Više od dve trećine stambenog prostora je u potpunosti uništeno", rekao je Zelenski.

Ukrajinske snage potisnule su Ruse iz sela Toškivka na jugu, što bi moglo da iskomplikuje napore Moskve da opkoli to područje.

Nakon što u martu nije uspela da osvoji Kijev, Rusija je objavila da je njena "specijalna vojna operacija" sada usredsređena na osvajanje celog Donbasa, koji čine regioni Lugansk i Donjeck. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je u nedelju da je "osvajanje" Donbasa "bezuslovni prioritet" za Moskvu.

Osvajanje Severodonjecka i Lisičanska na drugoj obali reke Siverski Donjec omogućilo bi Rusiji da kontroliše celi Lugansk. U međuvremenu, Kijev je saopštio da je proteklih dana potisnuo ruske snage na odbrambene pozicije u tri sela na granici Hersona, koji je Moskva osvojila na početku invazije.