Roditelji ubijene dece iz Teksasa hoće da tuže proizvođača oružja

  • AP

Memorijal za ubijene ispred osnovne škole Rob u Juvaldeu

JUVALDE - Otac desetogodišnje Ameri Džo Garze koja je ubijena u školi u Juvaldeu, Teksasu, preduzeo je prve korake ka tužbi protiv firme Danijel Difens, proizvođača poluautomatske puške kojom je počinjeno masovno ubistvo.

Advokati Alfreda Garze zatražili su od firme Danijel Difens da dostavi informacije o tome na koji način reklamira svoje proizovde mlađoj publici.

"Molimo vas da nam dostavite infromacije sada, da ne čekate da ih gospodin Garza zatraži sudskim putem", piše u pismu.

Firma Danijel Difens, sa sedištem u Džordžiji, nije odgovorila na upit za komentar.

Ubica iz Juvaldea, Salvador Ramos star 18 godina, upao je u osnovnu školu 24. maja i ubio 19-oro dece i dvoje nastavnika. Policija ga je ubila na licu mesta. Ramos je legalno kupio pušku za svoj 18. rođendan, 17. maja.

Ne propustite: Juvalde sahranjuje žrtve masakra u školi, Bajden najavio sastanak u Kongresu o oružju

Slučaj Sendi Huk

Džoš Koskof, advokat koji zastupa porodicu Garza, vodio je i slučaj roditelja iz osnovne škole Sendi Huk (gde je 2012. ubijeno 20-oro dece), koji su tužili proizvođača oružja - Remington - i dobili 73 miliona dolara odštete. To je ujedno bila i prva značajna nagodba sa proizvođačem oružja u slučaju masovnog ubistva, jer su kompanije uglavnom zaštićene federalnim zakonom od tužbi.

"Presuda u slučaju Sendi Huk nije obavezujuća, ali to ne znači da nema određenu snagu", rekao je Koskof.

Advokat je objasnio da se fokusira na ono što proizvođači oružja reklamiraju deci i tinejdžerima.

"Ubica koji je tek napunio 18 godina je tačno znao koje oružje hoće", rekao je Koskof.

Ne propustite: Remington isplaćuje 73 miliona dolara porodicama žrtava Sendi huk masakra

U odvojenoj tužbi, zaposlena u školi Emilija Marin tražila je od suda u Teksasu da naredi Danijel Difensu da preda dokumenta u vezi sa reklamiranjem oružja.

Proizvođači oružja su federalnim zakonom (PLCAA) zaštićeni od tužbi u slučaju da se njihovim oružjem počini krivično delo.

Ali, Vrhovni sud Konektikata je 2019. presudio da je porodice ubijenih u Sendi huku mogu da tuže Remington, bez obzira na federalni zakon, jer je već kršio neka pravila o reklamiranju koja su važila u toj saveznoj državi.