Sud ponovo na strani Trampa - šta to znači za istragu o poverljivim dokumentima

Bivši predsednik SAD Donald Tramp na mitingu u Pensilvaniji, septembar 2022.

VAŠINGTON - Federalna sutkinja Ajlin Kenon ponovo je stala na stranu bivšeg predsednika Donalda Trampa i odbila zahtev Sekrtarijata za pravosuđe da sprovede reviziju poverljivih dokumenata koje je FBI pronašao u kući bivšeg predsednika na Floridi.

FBI je pronašao strogo poverljiva dokumenta u vili bivšeg predsednika u Mar-a-Lagu, u sklopu istrage o tome zašto je Tramp dokumenta protivzakonito izneo iz Bele kuće. Pošto je to otkriveno, bivši predsednik je tražio da se imenuje nezvisni sudija, koji će u celom procesu imati ulogu nadzornika.

Sutkinja Kenon je odlučila da to bude okružni sudija Rejmond Diri. On će u svojstvu nezavisnog nadzornika takođe moći da ima uvid u poverljiva dokumenta.

Sekretarijat za pravosuđe je najavio da će pokušati da blokira pristup Dirija poverljivim dokumentima - što je oko 100 od oko 11.000 stranica. Sutkija Kenon je najavila da će, pak, to nastojati da ubrza.

Još jedna posledica imenovanja nezavisnog sudskog stručnjaka biće dodatno usporavanje istrage.

Ne propustite: Mediji: U Trampovoj vili pronađen dokument o nuklearnim sposobnostima strane zemlje

Sekretarijat za pravosuđe vodi istragu o Trampu zbog toga što je uzeo poverljiva dokumenta, ali i zbog moguće opstrukcije pravde - jer su pronađeni dokazi da su određena dokumenta sakrivena od FBI-a kada je prvi put sproveo pretres vile u Mar-a-Lagu, u junu ove godine.

Trampovi advokati tvrde da je on kao bivši predsednik imao pravo da sa dokumenata skine oznaku poverljivosti. Međutim, za to nisu priložili dokaz na sudu.

Takođe su tražili da se federalnim istražiteljima uskrati pristup određenim dokumentima, jer navode da sadrže detalje poverljivih komunikacija između advokata i klijenta.

Ovo je samo jedna od istraga koje se vode u vezi sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom.