Tim Volz i Bil Klinton na sceni treće večeri demokratske konvencije

  • AP

Kandidat Demokratske stranke za potpredsednika SAD Tim Volz na mitingu u Milvokiju, 20. avgusta 2024. (KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)

Kandidat Demokratske stranke za potpredsednika Tim Volz i bivši predsednik Bil Klinton biće glavni govornici treće večeri konvencije demokrata u Čikagu, na kojoj se kandidatkinja za predsednika Kamala Haris predstavlja biračima.

Haris i demokrate koje su se okupile da je podrže, pokušavaju da konvencijom održe uzbuđenje nastalo posle povlačenja aktuelnog predsednika Džoa Bajdena iz trke za Belu kuću.

Ne propustite: Mišel i Barak Obama: Biće tesna trka, moramo da odbranimo demokratiju

"Mnogo toga zavisi od ovih izbora. I znajte, ovo nije 2016. ili 2020. godina, ulozi su mnogo veći", rekla je Haris na mitingu u Milvokiju u utorak.

Bivši predsednik Barak Obama, koji je govorio na konvenciji u utorak, upozorio je da će "nesumnjivo izbori biti borba".

"Ovo će biti tesna trka u veoma podeljenoj zemlji", rekao je Obama.

Haris radi na tome da iza sebe okupi široku koaliciju kako bi pobedila republikanskog protivkandidata Donalda Trampa.

Na konvenciju je dovela i zvezde poput Mišel Obame i druge slavne ličnosti, zvaničnike koji su na levici i centru političkog spektra, pa i neke bivše republikance. Cilj ove okupljene šarolike koalicije je zajednički - da se spreči novi Trampov mandat.

Organizatori konvencije su najavili da će tema u sredu biti "borba za slobode", što je koncept na kojem je Haris bazirala svoju kampanju. Trampa često predstavlja kao pretnju po pravo na abortus i ostale lične izbore, ali i pretnju po demokratiju.

Volzov zadatak u sredu, kada i zvanično prihvati potpredsedničku nominaciju, biće da se predstavi široj javnosti u Americi koja nije čula za guvernera Minesote dok ga Haris nije izvukla iz relativne anonimnosti.

Njegova pojava kao narodnog čoveka, tate sa Srednjeg zapada balansira, kako smatraju demokrate, predstavu o Kamali Haris koja je često viđena kao liberalka iz Kalifornije.

Ne propustite: Ko je Tim Volz, kandidat demokrata za potpredsednika SAD?

Volz je pod velikim pritiskom javnosti otkako je objavljena njegova kandidatura i suočava se sa brojim pitanjima o svojoj prošlosti.

Njegova suprugra Gven je ove nedelje pojasnila da oni nisu išli na vantelesnu oplodnju, već su na druge načine lečilli neplodnost, a pošto su republikanci istakli da je njen suprug javno govorio o vantelesnoj oplodnji koju su prošli.

Džej Di Vens, republikanski kandidat za potpredsednika, Volza je nazvao "lažovom".

Republikanci su takođe izvukli Volzozu izjavu iz 2018. godine u kojoj govori o "oružju koje je nosio u ratu". Iako je 24 godine bio u Nacionalnoj gardi, Volz nikada nije poslat na ratište.

Druga zvezda večeri Bil Klinton, više puta je govorio na demokratskim konvencijama i čuven je po dugačkim govorima.

Na konvenciji 1988, kada je bio malo poznat guverner Arkanzasa, dosadio je publici predugim obraćanjem - što je oštetilo njegovu reputaciju, ali je popravio četiri godine kasnije kada je govorio posle prihvatanja predsedničke nominacije.

Your browser doesn’t support HTML5

Obama: Amerika spremna za predsednicu Kamalu Haris