Pregovori o “fiskalnoj provaliji”

Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner

Demokrate i republikanci ne odstupaju od svojih gledišta dok se približava isticanje važenja poreskih olakšica i smanjenje državnih troškova
Glavni budžetski pregovarač američke administracije, sekretar za finansije Timoti Gajtner, kaže da takozvana “fiskalna provalija” neće biti izbegnuta ukoliko republikanski članovi Kongresa ne dozvole povećanje poreza najbogatijim Amerikancima.

Gajtner kaže da je to jedini način na koji bi Obamina administracija pristala da sarađuje sa republikancima u sprečavanju da se krajem godine dogodi fiskalna kriza.

Gostujući juče u TV programima Gajtner je rekao da još ima prostora za pregovore.

“Gledišta nam se još razlikuju. Oni će morati da nam se približe i sada pokušavaju da smisle šta da urade u tom kontekstu. Dali smo im obiman i detaljan set predloga. Otvoreni smo za ideje kako da se to drugačije uradi. Ako hoće nešto da promene trebalo bi da nam to iznesu”, rekao je Gajtner.

Ako do dogovora ne dođe, 1. januara automatski stupaju na snagu smanjenja troškova i povećanja poreza u vrednosti od 600 milijardi dolara, što bi privredu moglo ponovo da gurne u recesiju.

Republikanski senator Lindzi Greem nije zvučao optimistično.

“Mislim da ćemo se survati u ponor. Jasno mi je da je to njihova politička računica. Ta ponuda se ni izdaleka ne bavi reformom Medikera, Medikejda i socijalnog osiguranja kako ne bi bankrotirali. Onima koji stvaraju radna mesta podiže se porez za 1600 milijardi, što će uništiti privredu, a neće biti nikakve kontrole trošenja”, rekao je Greem.

Pregovori o fiskalnoj provaliji odražavaju suštinske ideološke razlike između Obaminih demokrata, i republikanaca koji imaju većinu u Predstavničkom domu.

Obama je izašao na izbore sa platformom podizanja poreza pojedincima koji zarađuju više od 200, odnosno porodicama sa primanjima većim od 250 hiljada dolara godišnje. Republikanci insistiraju da bi ta povećanja ugušila mnoga mala preduzeća i usporila ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.