Novi Kongres počinje sa radom

Senator Ted Kruz, iz Teksasa, polaže zakletvu pred američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom

Novoizabrani članovi Predstavničkog doma i Senata položili su zakletvu, a Predstavnički dom će već danas glasati o jednom zakonskoim predlogu
Predstavnički dom američkog Kongresa u novom sastavu već danas će početi sa radom glasanjem o 9 milijardi dolara pomoći za pokrivanje troškova osiguranja za žrtve uragana Sendi, koji je teško pogodio neka naseljena mesta duž američke Istočne obale.

Vodeći članovi Predstavničkog doma preinačili su raniju odluku i prvo glasanje zakazali za danas, posle oštrih kritika svojih kolega iz uraganom pogođenih oblasti što na prethodnom zasedanju nije glasano o pomenutoj pomoći.

U superoluji Sendi, koja se u oktobru svom snagom obrušila na delove Istočne obale, uništeno je na hiljade kuća i ukupna šteta se meri milijardama dolara. Najmanje 125 ljudi je poginulo.

Glasanje o drugom paketu pomoći, u vrednosti od 51 milijarde dolara, zakazano je za 15. januar.

Narednih nedelja, pred novim sastavom Kongresa koji je položio zakletvu u četvrtak, naći će se još uvek nerešeni problemi sve većeg spoljnog duga zemlje, velikog broja ilegalnih imigranata i kontroverzna debata o kontroli vatrenog oružja.