Medvedev i Saakašvili prihvatili mirovni plan francuskog predsednika Sarkozija

Rusija i Gruzija prihvatile su mirovni sporazum koji je predsjednicima Dmitriju Medvedevu i Mihailu Saakašviliju ponudio francuski predsjednik Nikola Sarkozi.

"Ovo je tekst. Prihvaćen je u Moskvi i ovdje u Gruziji. Imam sporazum sa svim protagonistima", kazao je Sarkozi na konferenciji za novinare u Tbilisiju, nakon razgovora sa gruzijskim liderom.

Planom je predviđeno da se obje strane uzdrže od upotrebe sile, te da se vojnici povuku na položaje na kojima su bili prije sukoba.

Medvedev naredio obustavu vojnih operacija

Dmitri Medvedev je objavio primirje posle razgovora sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, koji je doputovao u Moskvu sa predlogom Zapada za prekid vatre.

Plan koji čeka na prihvatanje u Gruziji uključuje provizije poput “međunarodne diskusije” o budućem statusu Južne Osetije i Abhazije, zaustavljanje borbi, dostavu humanitarene pomoći i povratak gruzijskih snaga na pozicije prije konflikta, uz nastavak ruskog vojnog prisustva u seperatističkim teritorijama.

Primirjem, ako bude dogovoreno, prekinuće se ruski intenzivni petodnevni vazdušni i kopneni napadi i prodor ruskih snaga u Gruziju, koje je nakon pritiska međšunarodne zajednice predsjednik Medvedev zaustavio pred Sarkozijev dolazak u Moskvu.

Agresor je kažnjen, pretprio je značajan gubitak i vojno je dezorganizovan, kazao je Medvedev.

On nije isključio da se vojne operacije nastave ukoliko se gruzijski otpor nastavi.

No nakon te najave, gruzijski zvaničnici tvrde da je ponovo bombardovan grad Gori.

Navodi se da je u sukobu poginulo više od dve hiljade ljudi, a analitičari kažu da će taj broj da se poveća.

Na demonstracijma u Tbilisiju predsjednik Mihail Saakašvili optužio je Moskvu da je iskoristila sukob da bi povratila kontrolu nad bivšom sovjetskom republikom.

"Tražimo od svijeta da nam pomogne. Rusi su se za ovo spremali najmanje godinu, kaže Saakašvili.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer u međuvremenu je snažno podržao Gruziju i pozvao Rusiju da poštuje njen teritorijalni integritet. Posle današnjeg satanka ambasadora 26-očlanog vojnog saveza, De Hop Shefer je izjavio da su ambasadori– kako je rekao – osudili rusku prekomernu upotrebu sile u Gruziji i pozvao obe strane da se povuku na položaje koje su zauzimale pre sukoba.