SAD zahvalne Pervezu Mušarafu na doprinosu u borbi protiv terorizma

SAD su danas objavile da su pakistanskom predsedniku Pervezu Mušarafu, koji je odlučio da podnese ostavku, zahvalne na doprinosu i ulozi koju je imao u ratu protiv terorizma. Američki zvaničnici ističu da je Mušarafova ostavka unutrašnje, pakistansko pitanje i da Bušova administracija očekuje nastavak saradnje sa vladom u Islamabadu.

Mušarafa visoki zvaničnici Bušove administracije opisuju kao veoma važnog saveznika u ratu protiv terorizma, ali ističu da njegova ostavka, pod pretnjom opoziva, ne bi trebalo da se negativno odrazi na međudržavnu saradnju u borbi protiv ekstremizma i drugim oblastima.

Taj ton odslikava i raspoloženje državnog sekretara, Kondolize Rajs, koja je u pisanom saopštenju zahvalila Mušarafu na "krucijalno važnom izboru " da se 2001. godine priključi globalnoj borbi protiv Al Kaide, Talibana i drugih ekstremističkih grupa koje prete miru i stabilnosti u svetu. Rajsova je saopštila i da SAD podržavaju prenos vlasti na demokratski izabranu vladu i da poštuju rezultat februarskih izbora koji su, u konačnom, razvlastili Mušarafa.

Poštovanje demokrstakih i ustavnih procesa je fundamentalno za budućnost pakistanskog učešća u ratu protiv terorizma, tvrdi američki državni sekretar i obećava da će sa novim liderima sarađivati i od njih tražiti da udvostruče napore u borbi protiv rastućeg ekstremizma.

Zamenik portparola Stejt Dipartmenta, Robert Vud, odbacio je navode da su SAD, u odnosima sa Pakistanom, previše uložile u Mušarafa, ističući da odnosi sa Islamabadom sežu dalje od ličnih relacija:

"Rat protiv ekstremizma je veći od bilo koje osobe. Ono što je ovdje važno je da sarađujemo sa Pakistanom na iskorjenjivanju ekstremista, spriječavanju njihovih prelazaka i akcija u Avganistanu i zaštiti ciljeva u Pakistanu. Ovo je velika borba i mnogo je veća od bilo kog pojedinca".

Odnosi SAD i Pakistana pogošali su se prošle godine kad je Bušova administracija kritikovala uvođenje vanrednog stanaja i počela da insistira da se Mušaraf odrekne funkcije prvog čoveka pakistanske armije, koju je obavljao uporedo sa predsedničkom sve do novembra.

Robert Vud kaže da je Vašington u stalnom kontaktu sa pakistanskim premijerom Jusufom Razom Gilanijem, ali da nema saznanja o bilo kakvoj komunikaciji sa Mušarafom i navodnim diuskusijama o tome da bivši pakistanski predsednik traži azil u SAD.