Gordana Đurović: Izvještaj EK preduslov za crnogorsku aplikaciju u EU

Izvještaj Evropske komisije o progresu Crne Gore, koji će biti objavljen u oktobru, preduslov je za crnogorsku aplikaciju za članstvo u Evropskoj Uniji, izjavila je potpredsjednica Vlade za evropske integracije Gordana Đurović.

Đurović nije željela da precizira da li predstojeći izvještaj mora biti pozitivniji u odnosu na prošlogodišnji, da bi Crna Gora mogla da aplicira.

''Očekujem pozitivne ocjene u izvještaju, jer je Crna Gora ostvarila mnogo, iako svaki izvještaj sadrži i kritike'', rekla je Đurović. Ona je dodala da je preduslov za aplikaciju dobar izvještaj, ali prvenstveno potvrda da se privremeni sporazum primjenjuje onako kako treba i da zemlja ostvaruje reforme koje joj daju pravo da načini sljedeći korak.

Izvještaj u tom smislu može samo da podstakne crnogorsku odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo u Evropskoj Uniji. Do kraja septembra potrebno je uraditi još mnogo važnih stvari, a potom ravnopravno, partnerski razgovarati o sljedećim fazama integracije.

Đurović je priznala da je princip Evropske Unije u pridruživanju sada karavan, a ne regata, što znači da se insistira na priključenju svih zemalja u paketu.

Za nas je najbitnije da ostvarujemo reforme, a nećemo moliti više nego što je to primjereno, kazala je Đurović.

Đurović je odbacila ocjene da se na proces ratifikacije crnogorskog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju odrazio Lisabonski ugovor.Do sada je osam članica Unije ratifikovalo crnogorski Sporazum.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za evropske integracije i lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić ocijenio je da će karavan biti model pristupanja Crne Gore i ostalih zemlja regiona Evropskoj uniji.

On smatra da će proširenje EU biti politička odluka koja će zavisiti od organa te organizacije.