Alan Grinspen svedočio pred Kongresom o finansijskoj krizi

Bivši predsednik američkih Federalnih rezervi, Alen Grinspen, danas je svedočio na jednom od brojnih kongresnih pretresa na kojim učesnici pokušavaju da utvrde šta je dovelo do ekonomskog kraha i kako sprečiti da se on ponovo ne dogodi.

Grinspen je rekao da je sadašnja finansijska kriza cunami koji se događa jednom u stotinu godina. On se kao predsednik Federalnih rezervi 18 godina protivio striktnijoj regulaciji finansijskih institucija, ali se sada zalaže za njihovu veću kontrolu i predviđa porast broja otpuštenih radnika i nezaposlenosti. Istovremeno, Nil Kaškari, šef novog državnog programa za finanisijski spas vrednog 700 milijardi dolara, izjavio je na senatskom pretresu da je administracija postigla neverovatan napredak u organizaciji tog ogromnog projekta. Kaškari je podsetio da se na berzama već naziru znaci poboljšanja.

Ipak, rezultati današnjeg trgovanja na berzama su pomešani. Cene na glavnbim azijskmim berzama u Tokiju, Seulu i Hongkongu se pred zatvaranje pretrpele nagli pad. Evropske berze su pred zatvaranje imale pomešane rezultate, dok su vrednosti akcija na amerièkim berzama popodne naglo pale.

U međuvremenu, predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, rekao je u Pekingu da će biti potreban nezapamćeni nivo globalne koordinacije da bi se izašlo na kraj sa finansijskom krizom. Prema njegovim rečima globalna kriza će dominirati dvodnevnim sastankom lidera Evrope i Azije koji sutra počinje u kineskoj prestonici.